Блогче.нет

Как да намерим най-подходящата възглавница за съня

Докато завивката се грижи основно за топлината и комфорта на тялото, матракът създава нужната подкрепа за цялото тяло, то възглавницата поддържа тялото в правилната форма, както и отделя от тялото на партньора.

До голяма степен изборът на възглавници е насочен към да подкрепят и държи главата комфортно изправена с гръбначния стълб и предпазват от всякакви алергии. Една от причините за лош сън е възглавницата да е износена или да не отговаря на начина, по който спите.

Кога трябва да сменим възглавницата си?

Знаете ли, че до 1/3 от теглото на възглавницата се състои от мъртви клетки от кожата, акари и изпражненията им. За да се поддържа здравето, възглавницата трябва да се изпере и да се заменя редовно.

Будите ли се често с болки и страдания, особено във врата, горната част на гърба или раменете?

Смятате ли, че е трудно да намерите удобна поза за главата и врата си?

Дали възглавницата ви е твърде плоска и по-малко дебеличка, отколкото трябва да бъде?

Дали възглавницата не е на повече от 2 години?

Физически пълнежи за възглавници:

Поставете възглавницата върху равна твърда повърхност, например маса и сгънете наполовина.

Натиснете надолу върху нея, така че да се изхвърли във въздуха и след това да се освободи налягането.

Ако възглавницата се развива бавно и се връща в първоначалната си форма, то е в добро състояние и създава нужната подкрепа за главата и тялото.

Ако остане сгъната, значи се е износила и трябва да бъде заменена.

Синтетични пълнежи за възглавници:

Вземете тежка книга (около 400 грам) или нещо подобно, за да натиснете надолу. Когато махнете тежестта от възглавницата, ако тя се връща в първоначалната си с форма, значи е здравословна и благоприятна.

Ако остава сгъната, то трябва да бъде заменена.

Пълнежът трябва да отговаря на нуждите ви.

Пълнеж от гъши пух – той е малко лек, за разлика от патешкия пух.

Пух или пера за пълнеж във възглавници, важно е да имате предвид, че не са подходящи за страдащите от алергии.

Hollowfibre, микрофибър и полиестер са добри за страдащите от алергии и са изкуствени материи. Те задържат въздух и са добър изолатор. Фибрите в тях правят пълнежа така, че да запазва формата си, но да остава мек.

Мемори пяна възглавници са сред най-популярните, сред своите естествени колеги. Пяната е чувствителен към температурата и следва формите на контурите на главата, като ги привежда в съответствие с гръбначния стълб и врата.

Избор на възглавница според това как спите?

Когато си мислите за покупка на нова възглавница също мислете и за това как спите. Ако спите на една страна възглавницата трябва да се вмести в рамото ви, така че главата да се държи на ниво и изправен гръбначен стълб, като едновременно поддържа.

Ако спите по гръб, същото важи за врата. Той не трябва да е издава, нито да е отметнат или с брадичката надолу.

Ако спите по корем, тогава възглавницата трябва да е достатъчно мека.

Ако Вие (или Вашият партньор) хъркате или имате сънна апнея тогава трябва да изберете специализирани възглавници. Много от продуктите за обзавеждането на вашата спалня може да откриете в intershop.bg.