Блогче.нет – полезният блог

Безопасност при автомобилните и картинг състезатели

 

kartingГащеризон

Много пилоти се състезават без цял състезателен гащеризон. Някои носят дънки и яке, което предлага известна защита. Ако не се вълнувате за краката ви така, както за останалата част от тялото, добре. Но за пълна защита, ще ви е нужен цял екип.

Едно от основните предимства на картинг гащеризона, е че не се къса в случай, че се изсипете на асфалта. Материалът е направен по такъв начин, че да улесни плъзгането ви по трасето, минимизирайки шанса да си размажете коляното или лакътя.

Истинският гащеризон за картинг ви предпазва в много отношения в случай, че паднете от карта. Затова единствено специализираните картинг гащеризони са подходящи.

Някои гащеризони са направени от две части, други са едно цяло. Основният недостатък на тези, които се състоят от горнище и долнище, е че лесно се разделят при инцидент, което не е добре за средната част от тялото ви. Целите гащеризони са за предпочитане.

Повечето пилоти имат опит с натъртени или счупени ребра. От личен опит могат да ви споделят, че това е от най-болезнените наранявания, които можете да изпитате. Затова протектора за ребра е задължителен.

Винаги носете яка за врата подобна на тази тук. Уверете се, че размерът ви пасва.

 

Протектор за ребра

Правилата не ви задължават /а може би трябва/ да носите такъв вид протектор – той е по-скоро въпрос на вкус и желание от страна на пилота. Тялото ви е подложено на големи странични натоварвания по време на пилотиране /до 4g/, а това важи с особена сила при какъвто и да било удар. Не е изключено да счупите някое ребро, или да го натъртите лошо като и двете са много болезнени.

Няма как да се предпазите от подобно нараняване без наребреник. Повечето са направени от вид пластмаса, която добре поема удари. Обикновено се носят под екипа, но може и отгоре. В случай, че го носите под гащеризона, използвайте тениска под него, за да не ви се трие в кожата.

Говорихме за това от какво значение е прецизната работа с педалите. За да работите добре с тях трябва да имате обаче добра чувствителност в краката, а това усещане се губи ако карате с неподходящи обувки. Отбележете също така, че обувките за картинг ви обхващат и глезена като по този начин ви го защитават и от евентуални контузии.

 

Седалка

Защо включваме в тази глава седалката? Кое е най-важното средство за безопасност при колите? Колани. Добре, но картовете нямат колани, затова седалките изпълняват задачата да ви държат здраво в машината. Това им е другата основна цел освен да предават усилията, на които е подложен карта към тялото ви. Ако тялото ви се мърда вътре в седалката, няма да имате опора, нито добър усет за карта и ще трябва да се държите за волана. От една страна така пилотирането става по-трудно, по-опасно, няма да сте свободни в движенията си.

Представете си, че седалката е вашият колан в карта, и може би ще разберете колко плътно трябва да влизате в нея. При това, колкото по-добре ви държи в карта, толкова по-добре ще ви защитава.

Важно е да намерите седалка, която с точност ви пасва на тялото – има много видове и размери седалки на пазара. Ако няма такава, ще трябва да преработите някой модел, използвайки пяна. Можете да си облицовате седалката без проблем. Разбира се, колкото по-малко уплътнения има, толкова повече информация ще събирате чрез тялото си като усет за машината. Но изпитвате ли болка където и да е заради неудобната седалка, по-добре сложете подплънка.

Източник: http://voinishki.com/