Блогче.нет – полезният блог

Духовите инструменти на симфоничният оркестър

Флейта, фагот, обой, туба, валдхорна, тромбон, кларинет и тромпет са духовите музикални инструменти, част от симфоничния оркестър. Нека разгледаме някои от тях.

1.Флейта.

Смята се, че флейтата е един от най-старите музикални инструменти, по принцип първите такива са се появили преди около 43 хиляди години. Преди това е имало флейта, при която музикантът разполага инструмента странично. Тя обаче е била изместена от съвремения вариант. Симфоничният оркестър има основно две флейти. Като този инструмент се използва предимно при класическите произведения.

2.Тромбон.

Тромбона е единственият меден духов инструменти, които не се е променил след близо век от своето съществуване. Това е единствения инструмент, който не транспонира – височината на реаления звук съвпада с този в музикалните ноти. Използва се предимно тромбон тенор. Има също и алт, и бас тромбони, но те се използват много рядко. В симфоничния оркестър обикновено участват три тромбона. Най-често те се срещат в музикални жанрове като джаз и ска-пънк.

3.Обой.

За този инструмент е характерен тембър сходен с човешкия глас. Той има конусовидна форма и набор от двадесет и три клапана на корпуса. Симфоничен оркестър има 2 от тези инструмента. Произведенията на класиката и барока са в основния репертоар на инструмента.

4.Тръба.

Произведен от материали като мед, месинг или сребро, тя е един от най-древните инструменти. Първоначално е била използвана като средство за сигнализация, но от XVII век става част от симфоничния оркестър. В симфоничния оркестър има три тръби. Използват се в различни жанрове като класически, джаз и така нататък ..

5.Туба.

Тя има ниска честота. В допълнение, размерът и теглото й са по-големи от всички други медни духови инструменти. Поради това често се свири при изправено положение, което изисква специално физическо обучение. Оркестърът използва главно една туба.

Повече или по-малко сериозно ниво на свирене на всеки духов инструмент може да бъде постигнато в три до четири годишна  системна практика.

Източник: https://musicshopbg.com/