Блогче.нет – полезният блог

Замяна на оригинални авточасти с алтернативни на тях

Поддръжката на всеки автомобил, особено вносните коли като японските е скъпа. Понякога е необходимо да се икономиса за да се спаси семейния бюджет. Поради тези причини, някои собственици на автомобили съзнателно при нужда подменят оригиналните авточасти с по-евтините им аналози. 

Трябва да ви напомня, че например еквивалент на частите, изработени в японските автомобилни заводи е невъзможно да  намерите. Не и такъв, който изцяло да отговаря на стандартите. Оригинални аксесоари са направени така качествено, че в тяхната надеждност няма съмнения. Ако все още се интересувате от това да спестите пари, то е възможно да намерите и по-евтин еквивалент, но от по-малко надеждни партньори.

Като пример при ремонт на японска кола може да ви се наложи подмяна на авточасти от оригиналното шаси. Вместо оригиналното на предните лагери LU014070 изберете KOYO DAC 3055. А вместо подходящото за задните A010079-04 може да изберете KOYO DAC 356240. В този случай спестявате повече от 200%, но на практика не е известно каква надеждност и дълготрайност ще ви осигурят новите лагери. Също така при различните марки продукти има различни параметри като максимални обороти, клас на точност и други подобни. Всичко това се отразява на вибрациите и нагряването, интензитетът на износване и така нататък.

В някои случаи, собствениците на японски, корейски и други чужди марки се опитват да заменят резервните части с получени след демонтажа на друга тяхна стара кола. По същия начин това може да ви помогне да спестите пари за ремонти, но не може да ви гарантира сигурност. Например, основен ремонт на двигателя струва средно 2 пъти по-евтино, отколкото подмяната му. Но ако оригиналният мотор е предназначена да издържи определен пробег, то сглобеният от стари части не би могъл да постигне това.

След като направихме анализ на възможните варианти за замяна на оригиналните японски части с евтини техни еквиваленти става ясно, че реално това спестяване е проблематично. Разликата в цената на частите може след това да се отрази на надеждността на колата ви. Освен това спестяването на „жълти стотинки“ от лагерите може да повреди скъпите части на автомобила ви.

Източник: invest-news.eu