Блогче.нет – полезният блог

Избор на климатична система за търговски център

Търговските центрове в последните години се ползват с все по-голяма популярност. В тях можете да намерите всичко, което ви интересува. Междувременно, успехът им зависи не само от атмосферата, интериора и разнообразието от марки, но и от добрата климатична система, която осигурява свеж и чист въздух в помещенията, както и идеална температура за посетителите в заведението. В същото време поддръжката и начина им на обслужване се превръщат във все по-голямо предизвикателство за служителите.

Изграждането на надеждна вентилационна система в търговски център често е истинско предизвикателство. Ако сградата разполага с парно и котелно помещение, може да се използва чилър, който позволява охлаждане на сградата чрез водоохлаждащ агрегат. Предимството на този тип система, е, че позволява контрол на микроклимата в отделни зони на комплекса

Не по-малко функционални са и термопомпите. Тези системи за охлаждане и отопление не се различават от стандартните климатици с тази разлика, че във вътрешната инсталация се използва вода. Този тип системи са идеални за по-малките комплекси, тъй като не замърсяват околната среда.

Освен това тук си спестявате проблема с шумовата изолация – не е тайна, че централната климатична система произвежда огромно количество шум. Решението на всички тези проблеми, обикновено се стоварва на главите на строителните предприемачи, които в същото време отговарят за изграждането на целия обект. Можете да си спестите доста време и нерви като се обърнете към специализирана компания с широк спектър от дейности, свързани с изграждането на подобен тип системи, която да ви осигури необходимите услуги и да извърши всички дейности по монтиране на съоръжението.

За жалост термопомпите не са функционално решение при по-големите и многоетажни търговски центрове. За там е най-добре да се използва централна климатизация с модулни климатични системи в сградата. Казано на прост език — те позволяват самостоятелно управление на микроклимата на отделните етажи и в случай на повреда на системата, може да бъде засегнат само един модул, докато останалите работят без проблеми. Обикновено работят с външен източник на топлина или студ — съответно котел или чилър.

Това са само част от примерите на изграждането на вентилационни и отоплителни системи. Изборът на най-подходящата климатизация за търговски комплекс е доста труден, но с помощта на опитни консултанти като “Маркан Про“ можете да се сдобиете с най-подходящата система за вашия комплекс. Фирмата е специализирана в проектиране и изграждане на вентилационно отоплителни системи от всякакъв тип и управлява не само изграждането им, но и поддръжката им след края на проекта, включително и извършване на довършителни ремонтни дейности по системата. (Вижте повече информация на сайта на фирмата — http://www.markanpro.bg/)

Организацията на вентилационно отоплителните системи на търговските комплекси е труден и сложен процес, особено, ако нямате опит в тази област. Затова не е просто препоръчително, а задължително условие да се осигури надеждна компания изпълнител, която да се заеме с климатизацията на обекта. Важно е да се знае, че този тип услуги и съоръжения се изготвят по проект, разработен от квалифицирани специалисти. Затова е най-добре да се доверите на компания с опит в тази сфера, която да ви помогне да реализирате и най-нестандартните решения в изграждането на системите.