Блогче.нет – полезният блог

Имате ли нужда от счетоводител за вашия малък бизнес?

Мога ли да работя със счетоводен софтуер? Работил ли съм с НАП, НОИ, Агенция по Вписванията, НСИ и т.н. работил ли съм с електронен подпис? Наистина ли знам какво правят счетоводителите и как наемането на такъв може да помогне на моя бизнес? Имам ли времето и капацитета да водя цялото си счетоводство? Разбирам ли данъка върху дохода и как да подам декларация? Компетентен ли съм в законодателството?

Ако можете всичко това и още много други неща, най-вероятно можете и сами да си водите счетоводството, но най-добре оставете това на професионалисите от счетоводна кантора Митков Консулт ЕООД. По-добре си плащайте на правилните консултати, отколкото да направите фатални и непоправими грешки, да платите солени глоби и актове от НАП и други институции. Цената за счетоводни услуги варира за по-малки фирми не регистрирани по ДДС от порядъка на 60-90 лв и на фирми регистрирани по ДДС от 120-150 лв до 200 лв за по-малък документооборот.

Счетоводителя на свободна практика или в счетоводна кантора ви дава предимство пред това да държите човек на щат при вас. Дори и да имате бизнес проницателност, външен счетоводител може да ви помогне да идентифицирате вашите слепи петна и да ви помогне да избегнете финансови грешки, докато се фокусирате върху други аспекти на вашия бизнес.

Също така искате да сте сигурни, че растежът на вашия бизнес е здравословен. Бъдещото увеличаване на търсенето трябва да бъде подкрепено от вашия бизнес план, така че вашият бизнес да не рухне под допълнителния натиск. Бизнес, който расте твърде бързо без правилното скеле, или бизнес, който расте в грешна посока, е много по-вероятно да се провали, отколкото този, който е внимателно подбран.

Какво правят счетоводителите за малкия бизнес?

Счетоводителите правят много повече от това да подготвят сметките ви за данъчни декларации и да ви преследват да поддържате документите си в ред. Когато собствениците на малък бизнес подценяват или просто не разбират ролята на счетоводителя, те губят огромно бизнес предимство.

Счетоводителите се обучават в продължение на години, за да могат да ви съветват по всякакви финансови проблеми и когато смятате, че можете да наемете счетоводител срещу малка еднократна такса, за да ви помогне за няколко часа, е трудно да видите недостатъка на привличането на експерт, който да ви помогне с вашия бизнес.

 Ако сега стартирате вашият първи бизнес и фирма, счетоводителя ще може да ви насочи, какъв да бъде капитала, каква да е формата на фирмата, която ще откриете. Как да издавате фактури, имате ли нужда от касов апарат, кога имате задължения и вземания от контрагенти и доставчици, да се синхронизирате в действията си за да може всичко да изпълнявате по правилният начин и последователност. За да може да отделяте повече време на бизнеса си и по-малко на административните документи.