Блогче.нет – полезният блог

Има ли смисъл да използваме електропастири?

Електропастирите представляват устройства, които снабдяват специални ограждения с електрически ток. Оградите се слагат около добитъка в даден обект по време на паша. Идеята е, че ако кравите, козите или овцете се доближат до огражденията ще получат лек електрошок. По този начин животните се приучават да стоят в зададен периметър, без да го напускат и да бягат. Разбира се, че има смисъл от използването на електропастири, както ще разберете от статията.

Кога е удачно да използваме електропастири?

В много случаи, когато се използват електропастири, трябва да се предвидят всички детайли. Така например, вие трябва да предположите колко метра ще трябва да бъде оградата, каква изолация ще се използва, колко да е мощен енергизатора и така нататък. Най-добрият вариант за Вас е да изберете комплект електропастири от https://elektropastiri.bg, за да получите желания резултат.

Откакто се появиха електропастирите на пазара, много животновъди отдъхнаха, тъй като има повече време да управляват бизнеса си, без да се притесняват от загуба на животни от стадата по време на паша. Каква по хубава новина от това? Електропастирите не могат да наранят животните, те предизвикват лек шок, колкото да укажат психологически ефект в мозъка на животните.

Тези огради с ток са безопасни и за хората. Да, наистина при досег може да се усети електричеството, но то не може да убие нито човек, нито животно. Достатъчно е да се сложи една предупредителна табела, в която се обяснява, че се използват електропастири с ток по оградите. Много често в комплектите влизат и табелките, така че не е нужно да ги закупувате отделно.

Скъпо ли струва електропастирът?

Не бихме казали, че комплектът на един електропастир е скъп. Разбира се, всичко зависи от площта, на която ще положите оградите. Ако тя е много голяма, то ще се наложи и по-висока инвестиция от ваша страна. От значение е и вида на изолацията, допълнителните аксесоари и мощността на самия енергизатор. За не повече от 400 лева, можете да управлявате добитъка си, без да се страхувате, че ще изгубите член на стадото, като по този начин пестите немалко пари.

Надяваме се, че успяхме да Ви въведем в света на енергопастирите. С пожелания за много успехи в животновъдството и гласувайки доверие на новите технологии се разделяме и можете да очаквате от полезни статии по темата в някое от следващите ни издания и публикации в уебсайта.