Блогче.нет – полезният блог

Какво се случва със скрапа след доставка

За повечето хора скрапът е обикновен боклук, но с едно изменение – може да получите пари за такъв боклук. Но защо от големите компании са готови да платят за стари парчета желязо и други метали?

Факт е, че металът може да се рециклира, позволява на големите металургични предприятия да спестяват значително. Рециклиране на метални отпадъци или, по-точно, преработката му е много по-евтина от извличането на метали от рудата. И не забравяйте, че процесът на преработка е повече от 10 пъти по-малко вреден за околната среда.

Тук, добре е да знаете за фирми по почистване на мазета и тавани с извозване до депо.

Рядко си мислим къде се намира металът в специализиран център за приемане и каква съдба го очаква. На пръв поглед нищо особено, но всеки килограм черни или цветни метали изминава дълъг път, преди да започне да облагодетелства отново хората.

Етапи на преработка на скрап

В самото начало, металът трябва да бъде събран и отнесен до приемателния пункт. Може да направите и по-лесно – свържете се със специализирана компания smetishte.com, след това персоналът на тази компания ще свърши цялата работа за вас. Освен това металът е сортиран по вид: чугун, желязо, месинг, бронз, мед и т.н. Често с парчета метал идва пластмаса, стъкло, дърво и други материали, които се рециклират по други начини. Този вид примеси трябва да бъдат разделени, така че обработката на метален скрап при топилните пещи да се извършва в съответствие с установените изисквания.

След сортирането е необходимо да се намали размерният скрап за удобен транспорт. В големите компании се използва специално оборудване за автоматизирано рязане, раздробяване и пресоване на метал. Пресованите брикети са удобни за товарене и заемат много по-малко място в задната част на автомобила, контейнера или товарния автомобил.

Следващото междинно съединение е претопяването в металургичните предприятия. Такива инсталации са оборудвани с модерни топилни агрегати, най-често са електрически или плазмени. Металът се стопява в големи кофи, след което се оформя до желания размер. Готовите блокове се транспортират лесно и често се изнасят в други страни.

Тежката промишленост в някои страни е развива доста добре и това осигурява втори живот за металния скрап. Черните метали от компактните блокове се трансформират в конструкции за строителство, части от промишлено оборудване, авточасти, домакински уреди и много други неща. Цветните метали също не лежат на празен ход. На последния етап от обработката могат да се изработят кабели, строителни материали, санитарен фаянс, интериорни артикули и дори ястия.

Рециклирането на метали позволява значително да се пестят енергийни ресурси, да се намали отрицателното въздействие върху околната среда, както и да се спестят природни ресурси. Не забравяйте, че процесът на рециклиране е много по-бърз, по-евтин и по-лесен от получаването на метал от руда, докато качеството на крайния продукт е същото.