Блогче.нет – полезният блог

Как да оправите бързо легло

При липса на лична прислужница, трябва да се научите бързо да оправите легло. Дори да не разполагате със стотици легла, които да правите за часове може да си направите леглото за броени минути. Това може да ви спести много време в бъдеще.

Ето какви са най-добрите тайни, за да направите леглото по-бързо:

# 1. Правилно оразмерени легла

Едно от най-хубавите неща, които трябва да знаете, когато се научите да оправите бързо легло е да се уверите, че вашето спално бельо, одеяла и всичко, което поставите на леглото са с правилния размер Размерът на матрака трябва да е съобразен с размера на леглото, а спалното бельо с размера на матрака.

# 2. Чаршафи и спално бельо

Първото нещо, което трябва да направите, когато правите леглото бързо е да започнете с поставяне на чаршаф и да пъхнете един ъгъл под него под матрака (в горната част на леглото). След като го сложите под ъгъла, стигнете до леглото, за да го издърпате здраво и да го пъхнете под противоположния ъгъл, откъдето стоите. Завършете го, като отидете на другата страна на леглото и направете същото. Колкото повече опънете, без да се движите около леглото, толкова повече време ще спестите. Ако имате къси ръце използвайте някакъв вид стъпало – табуретка, столче или малка масичка.

# 3. Центрирайте

Щом спалният долен чаршаф е поставен е време да поставите горния пласт. Преди да започнете с това направете няколко стъпки. Когато извадите чаршафите от сушилнята ги сгънете на половината, така ще получите хубава линия по средата на листа, а не странично. За най-бързия метод на горния лист, започнете с поставянето му върху центъра на леглото. Потърсете централната гънката в средата на листа и я използвайте като ваш водач. По този начин можете да се уверите, че листът пада равномерно над всяка страна на матрака, без да се налага да се връщате и да го правите отново.

# 4. Спално бельо с покривало и олекотена завивка

Преди да скриете горния лист под матрака, положете на леглото одеялото. След това ги пъхнете и двете едновременно. С натискане на леглото, може едновременно да поставите горния лист. Това ще ви спести последвала стъпка.

След като сте поставили чаршафите и покривалото, можете да завършите леглото с възглавниците (вместо да се опитвате да ги подреждате под чаршафите). Подредбата на възглавници няма строго регламентирани правила, затова не би трябвало да е проблем.