Блогче.нет – полезният блог

Как да определите, че имате талантливо дете

Повечето родители вярват, че детето им е най-умното, най-очарователното, най-учтивото и най-доброто. Съвременният свят оказва силен натиск върху родителите, принуждавайки ги да се опитат да направят супер успешен човек от своето дете. Затова много хора прекарват страхотни суми в различни системи за ранно детско развитие и образование.

С bavachki.bg може да стартирате своето начало, както в правилното оглеждане на малко дете, така и във възпитанието му.

Казват, че талантът е вродено качество. С него се раждат хората. Никакви пари и стимули не могат да направят детето талантливо!

Интелектуални характеристики.

1. Наблюдавайте колко добре мисли вашето дете. Например, ако трябва да му дадете някакви инструкции от няколко стъпки, колко успешно ги следва?

2. Слушайте речта на детето. Колко рано казва своите първите думи? Дали детето, преди връстниците си, е започнало да говори с пълни изречения? Колко голям е речникът му за неговата възраст?

3. Запитайте се, дали детето ви може да се нарече запален читател. Ако едно дете на ранна възраст започва да чете самостоятелно или ако обича, когато чете дълго време, то може да бъде надарен.

4. Следете за признаци, които показват, че детето научава бързо и лесно си спомня информация. Бързото обучение на дете с добра памет може и да говори, че самото то е талантливо.

Емоции и решения.

1. Разберете дали детето ви е много чувствително. Или е лесно да нараните чувствата му? Наистина ли е много щедър за своята малка възраст?

2. Определете дали детето ви е перфекционист. Талантливите деца често прилагат за себе си супер високи стандарти за съвършенство. Някои дори се разочароват от себе си или започват да се ядосват, ако не могат бързо да разрешат проблема.

3. Вижте как детето се държи морално и дали е чувствително. Дали въпросите му за справедливост са ясни? Иска ли установените правила или смята за неоснователни и автократични вас, когато налагате такива? Талантливите деца, като правило, се опитват да се противопоставят на властта, ако смятат, че последните са сурови и несправедливи.

4. Определете колко зряла е преценката на детето за възрастта му. Повечето талантливи деца се държат така, сякаш са много по-възрастни от естествената си възраст. Талантливите деца, например могат сами да определят, че съдържанието на телевизионна програма не им подхожда, а самите те, без да са инструктирани, превключват канала.

5. Обърнете внимание, с какви деца и хора общува детето ви. Дали са по-големи деца и възрастни или връстници и по-малки от самото него. Помислете и за почасова детегледачка за моментите, когато не може да сте около своето мъниче. Обикновените деца взаимодействат успешно с хора от различни възрасти.

Интереси, творчество и стремежи.

1. Гледайте „страстта на детето си по това как се учи“. Дали притежава “Страст за развитие”, има ли някаква дарба. Например, когато други деца просто се интересуват от строителна техника, талантливо дете ще знае добре имената и функциите на дори най-неясните видове строителна техника. Родителите могат дори да забележат, как се държат, когато минават около строителни обекти, само за да задоволят ненаситната жажда на детето за знания.

2. Наблюдавайте, дали детето ви има високо ниво енергия и може да концентрира вниманието си върху обекта, който представлява интерес за дълго време. Талантливите деца често са много енергични, така че родителите им дори се затрудняват да ги контролират. Въпреки това, най-сигурният знак за определяне дали детето ви е надарен или е в патологично състояние, което трябва да се лекува, е способността на детето да пренасочи енергията към области с интерес.

3. Определете колко интересно е вашето дете, независимо дали има специфични, дълготрайни интереси, или това, от което се интересува, е много широко. Всичко това са признаци на дарение. Повечето деца питат: „Защо?“. Талантливите деца питат: „Кой? Какво? Кога? Защо? Как? „.

4. Може ли детето ви да се нарича креативен човек? Прекалено творческите деца често са много проницателни наблюдатели, те имат активно и много подробно въображение. Като правило имат способности в областта на драмата, музиката или визуалните изкуства. Например, ако детето ви черпи подробни абстрактни рисунки, то може да има талант за рисуване.

5. Наслаждавайте се на чувството за хумор на вашето дете. Талантливите деца имат силно чувство за хумор, което изглежда твърде развито за тяхната възраст. Често правят смешни наблюдения, посочват иронични ситуации, могат да играят смешно (понякога объркващо за останалите).

Водейки се по по-горе споменатите насоки няма начин да не откриете заложбите и у вашето дете.