Блогче.нет – полезният блог

Как да почистите уплътнението и бобините на хладилника

Бобинитие и уплътнението са едни от най-важните части на хладилника, но те се нуждаят и от специална грижа, за да работи той оптимално и дълго да ви служи.

Обърнете специално внимание на гуменото уплътнение около вратата на хладилника. То трябва да се почиства редовно, за да се поддържа плътно уплътнение. Използвайте топла вода и течен сапун за съдове за нормално замърсяване и почистващ препарат на основата на белина, ако откриете мухъл. Изплакнете обилно и избършете до сухо. След това покрийте уплътнението с тънък слой вазелин, за да го предпазите от изсъхване.

Поддържайте хладилника си искрящ с добро външно почистване. Просто избършете с кърпа, напръскана с универсален почистващ препарат, като допълнително намажете с лакът дръжките, където обикновено се натрупва мръсотия. Не забравяйте от време на време да избърсвате и горната част на хладилника. Въпреки че тази област не е толкова натоварена, колкото дръжките и вратите, с течение на времето там може да се натрупа прах.

Методът за почистване на хладилник от неръждаема стомана е малко по-различен, затова използвайте тези съвети, за да премахнете петната и пръстовите отпечатъци. За бързо почистване избършете повърхността първо с влажна микрофибърна кърпа, а след това със суха. Когато мръсотията е малко по-упорита, опитайте със спирт за търкане. Поставете няколко капки алкохол върху мека кърпа и разтрийте петната. Когато почиствате уреди от неръждаема стомана, винаги избърсвайте по посока на влакното.

Дори частите на хладилника, които не можете да видите, като например серпентините, се нуждаят от почистване от време на време. Въпреки че почистването на намотките на хладилника е малко по-интензивно, изпълнението на това задължение може да помогне на хладилника ви да работи по-добре и да издържи по-дълго. Следвайте тези стъпки за почистване на намотките на хладилника и можете спокойно да отметнете тази задача за поддръжка на дома от списъка със задачи.

Преди да започнете, проверете ръководството на собственика за конкретни инструкции. Ако не можете да го намерите, потърсете го в интернет. Повечето производители на електроуреди публикуват своите ръководства онлайн и можете да намерите своето, като потърсите номера на модела.

Без значение каква марка или модел имате, първата стъпка при почистването на серпентините винаги е изключването на хладилника от електрическата мрежа. След това намерете намотките (някои от тях са на гърба на хладилника, а други – от долната страна). Ако вашите са на гърба на хладилника, внимателно издърпайте уреда от стената. Използвайте четка за намотки (дълга, тънка четка, подобна на четка за почистване на бутилки), за да почистите около намотките. Изметете или изсмучете с прахосмукачка остатъците по пода, преместете хладилника на мястото му и го включете отново.

Източник: https://bulgaria24.tv/