Блогче.нет – полезният блог

Как да се отървем от цветни мушички

Малък зелен ъгъл има в почти всеки дом. Той радва окото и се грижи за чистия въздух в стаята. Най-често елементарната грижа за растенията е достатъчна, но никой не е застрахован, срещу появата на вредители.

Мухи в саксии за цветя

Черните мухи са един такъв проблем. Размножават се много трудно, размножават се бързо и започват да летят из къщата. Ако срещнете тези насекоми, не бързайте да използвате химикали. Има по-безопасен начин.

Как да се отървем от миди в саксии

Етеричните масла ще помогнат да се отървете от почвените мухи. Най-ефективни са масло от здравец, чаено дърво и мащерка. За профилактика е достатъчно да поливате растенията на всеки две седмици със смес от три капки масло на литър вода. Ако вече са се появили мушици, количеството на поливането трябва да се увеличи до 1-2 пъти седмично.

Появата на насекоми, също може да провокира гниене на корените. Тогава трябва да ги инспектирате. Ако видите признаци на увреждане на кореновата система, тя трябва да се обработи и растението да се трансплантира.

Гниенето на корените в повечето случаи започва, поради лош дренаж или липса на такъв. Когато пресаждате растение, уверете се, че няма застой на влага. Покрийте почвата отгоре с пясък, докато изсъхне добре.

Друг метод за контролиране на мушичките са декорациите с камъни. Вградете 4-6 от тях надолу във всяка саксия. Сменяйте на всеки 2 дни, докато вредителите изчезнат напълно.

Настойката от чесън, също се справя добре с насекомите, особено ако се използва в комбинация с кибрит. Настържете на ситно ренде или преминете през преса една глава чесън и налейте 600 мл вряла вода. Оставете да вари в продължение на 2–4 часа. Напръскайте растенията с прясна инфузия и смесете пулпата с горната част на почвата.

Може да донесете у дома молци със замърсена почва или нова саксия. Ето защо е важно редовно да провеждате превантивни мерки. Алтернативните методи са толкова ефективни, колкото химикалите. Но много по-безопасно за вас и вашите зелени приятели.

Следвайки линка: Цена за почистване на двор включва рязане на дървета и храсти, косене на трева, товарене и извозване. Лесно може да се ориентирате и от къде да си наемете екип на Чистота.com.