Блогче.нет – полезният блог

Как да спестите място или какво са трансформаторните мебели?

Действителният проблем при подреждането на едностаен апартамент е ограниченият размер на стаята. Малко пространство трябва да включва всички мебели, необходими за живота. Дизайнерите са създали интериорни елементи, които спестяват място – мебели с възможност за трансформация. Това е идеално решение за малки стаи, едностайни апартаменти и големи семейства.

Основните и търсени представители на трансформиращите мебели са вградено легло за стая, таванско легло за детска стая и сгъваема маса с различни модификации за малка кухня.

Извозвам боклуци от домовете на хората

Малко пространство трябва да включва всички мебели, необходими за живота

Вградено легло

Това е вертикална структура, вградена в ниша на стената. Ако е необходимо, може да падне на пода и да послужи като легло. За удобство при съхранението на матрака и спалното бельо са предвидени специални колани, които фиксират сигурно. Сгънато легло може да бъде оставено, както хоризонтално, така и вертикално. Основната характеристика на такъв трансформатор е компактността, тъй като стандартно двойно легло заемат 2 × 2 м. Спестяването на електромери е толкова важно в малък апартамент.

В допълнение към функцията на леглото, тази система има и характер на килер, където нещата се съхраняват по рафтове. Безспорното предимство на такава система е липсата на необходимост от ежедневно почистване на спално бельо. При избора на легло за гардероб трябва да се обърне внимание на качеството на тела и обков, тъй като честотата на използване на тези механизми трябва да се вземе предвид. Що се отнася до краката, те могат да бъдат или скрити (със специални канали), или да бъдат декоративни.

Във връзка с тяхното предназначение могат да бъдат разграничени няколко типа такива конструкции:

Таванско легло за спане;

Таванско легло с кът за игра;

Таванско легло с работна зона.

Детско легло в таванско помещение е специализирано обзавеждане на опори или крака, което значително спестява място. С високо легло може да поставите бюро и гардероб под него, а над него рафтове за книги и компактдискове. Ако леглото не е достатъчно високо – под леглото е подходящо да подредите рафтове или малък скрин за неща. Също така, това пространство може да бъде използвано, чрез създаване на игрална зона.

Добър вариант за таванско легло е ъгълът на стаята. Някои производители отидоха по-далеч и превърнаха стълбището, водещо към леглото, в оригинален скрин, където всяка стъпка е кутия за предмети.

Трансформираща се маса е универсална мебел, която в случай на временна безполезност може да бъде сгъната и да стане част до стената. Формата на такива маси може да бъде напълно различна: от стандартния квадрат, до сложни вариации. В зависимост от местоположението и предназначението, масата може да се използва за хола или за кухнята.

Трансформаторът може да се регулира по височина: когато се сгъва, това е кокетна масичка за кафе и, ако е необходимо, пълноценна маса за обяд от 6-8 души. Има и опции за таблици, които се трансформират в компютър или работа. Тази модификация ще ви помогне да работите удобно, докато седите на дивана, поради регулируемата му височина и размер на плота. Тези маси са чудесни и за вечери.

За употреба е подходяща трансформираща се кухненска маса, която лесно се сгъва към стената. По този начин, ако е необходимо, масата може да бъде подредена за обяд или да освободи място в кухнята благодарение на такава функция. При избора на такива модификации е необходимо да се вземе предвид възможността за увеличаване на повърхността на плота, а регулирането на височината е практически без значение. Много впечатляващи и особено подходящи в стила на хай-тек, изглеждат стъклени маси-трансформери.

Трансформираща маса ще бъде отлично решение, за да спестите място в малка детска стая. Може да се използва за класове и рисуване. Чрез регулиране на височината масата може да расте с детето. Когато са сгънати, този тип мебели могат да се съхраняват, дори под диван или в килера.

По този начин трансформиращите се мебели са идеални за многофункционални стаи или малки едностайни апартаменти. Така пълноценното двойно легло е просто сгънато в стената и трапезните трансформатори могат да изпълняват няколко функции едновременно, без да заемат много място.

Източник: Хамали Рашко.