Блогче.нет – полезният блог

Как ЕС се бори с киберпрестъпленията и ви защитава при онлайн банкиране

След като домашното банкиране е вече част от нашето ежедневие, нормално идва и въпроса до колко можем да бъдем защитени от киберпрестъпления. Киберпрестъпността е факт и реална опасност, затова е напълно естествено гражданите на ЕС да са загрижени за сигурността на личните данни при  плащанията на бързите кредити онлайн. Проучване на Евробарометър сочи, че онлайн потребителите се тревожат за защитата на своите лични данни в интернет пространството. 89% се стараят да не дават лични данни онлайн, 74% считат, че рискът да се окажат в положение на обект на киберпрестъпление се е увеличил през изминалата календарна година, 12% твърдят, че вече са били жертва на онлайн финансови злоупотреби, 8% заявяват, че вече са били обект на открадната самоличност, а 53% не са пробеняли паролите на своите профили през изминалата година.

Европейкият център по борба с киберпрестъпността функционира от 2012г.  се бори с киберпрестъпления в световен мащаб. Цифрата, която показва щетите в целия свят, на киберпрестъпниците възлизат на 388 млрд щатски долара. Тези престъпления оронват авторитета на европейския цифров пазар и действат негативно върху доверието на гражданите в него. Чрез този Център ЕС реализира политиката си за борба с незаконни дейности, дело на криминогенни групи, и по-специално върху сферите, в които престъпниците получават мащабни ползи, като измамите с кредитни карти или банкови данни чрез Интернет.

Служители на Центъра работят по борабата с киберизами, свързани с онлайн банкирането и резервациите, като крайната цел е да се върне и стабилизира доверието на гражданите в услугите в киберпространството. Сред приоритетите на служителите е защитата на профилите, създадени в социалните мрежи и борбата с кражби на чувствителни данни като самоличност и спестявания. Сред акцентите са престъпните прониквания, които нанасят големи поражения, като сексуална експлоатация с малолетни и непълнолетни или кибератаките срещу основни информационни системи на ЕС.

Както услугите в кибернетичното пространство стават все по-значими за ежедневието ни, така и организираната киберпрестъпност върви след тази тенденция и тази заплаха засяга всеки от нас.

Източник: http://vsichki-krediti.com/