Блогче.нет – полезният блог

Как Испания изравни Нигерия със земята и погледна към „Ботуша“

Настоящият световен шампион не позволи на африканските си съперници да създадат изненада и продължи лесно в следващата фаза на Купата на конфедерациите. Испания победи формалният домакин Нигерия в последния кръг от груповата фаза на турнира с 0:3 и така завърши на първо място в група „Б”. Втори останаха Уругвай, които разгромиха аутсайдера Таити с 8:0 и също продължиха към полуфиналите, където ще се изправят срещу домакините от Бразилия.

Испанците от своя страна ще трябваше да играят с Италия – предшествениците им на върха на световния футбол. Този мач бе символичен шанс за реванш на „Скуадра адзура” след болезнената загуба, която те претърпяха на последното Европейското първенство. Тогава Испания вдигна трофея след резултат 4:0 в мач, в който драмата бе изключителна.

В мача срещу Нигерия испанският селекционер Висенте дел Боске беше заложил на Роберто Солдадо, а не на нападателя на Челси, Фернандо Торес, да води атаката, сред като Солдадо отбеляза 4 гола в срещата с Таити. Въпреки това, не той, а левият защитник Жорди Алба се оказа играч на мача като отбеляза 2 от попаденията и асистира за третото на Торес, който се появи на терена след 60 минути игра, а имаше нужда само от 3, за да се разпише във вратата на Нигерия.

През първото полувреме африканският отбор показа доста добра форма, като удари към вратата успяха да реализират Джон Оби Микел, Съндей Мба, Акпала и Браун Идейе. Някои от техните удари бяха твърде опасни, но ветеранът Виктор Валдес показа обичайната си класа на испанската врата и не допусна топката да мине покрай него. Именно наличието на Виктор Валдес бе основание в този мач сайтовете за прогнози като 7dniprognozi.com да насочват към опцията И двата отбора да отбележат гол – НЕ.

В противоположния край на терена нигерийският вратар Винсент Енияма също се справяше сравнително добре, запазвайки спокойствие, когато застана сам срещу слабо представилият се Солдадо. Въпреки това обаче не бе достатъчно бърз, за да пресече ударите на Алба (съответно в 3-тата и 89-тата минута).