Блогче.нет – полезният блог

Най-податливи на брашнеста мана стайни растения

Ако и вие като примерна домакиня и градинарка сте се питали, къде грешите в отглеждането на стайни растения, въпреки цялото внимание с което отрупвате любимите си сакси9йни създания, то нека ви разкажем повече.

Източник: bozhil.com.

Кога и как, при кого се появява брашнестата мана.

Здравец. Който отглежда на прозореца това непретенциозно цвете, обичано още от времето на нашите баби, може да забележи не само появата на бели петна, но и пълното обезцветяване на листата през зимата. Обикновено такива цветни метаморфози се обясняват с повишената температура в помещението и ако здравецът се намира и на перваза на прозореца, който не е от слънчевата страна, тогава липсва светлина и невъзможността да се осигури фотосинтезата на растението в пълен размер.

Необходими действия: поставете здравеца на светлина (това е фотофилно цвете), вода в достатъчно количество (не препълвайте), може да го нахраните с желязо.

Вайълет. Може би най-нежното от стайните растения. Белите петна и ивици по вълнестите виолетови листа могат да се появят по две причини: от чернови и от слънцето.

Дешифрира. Много често, като се грижат за циркулацията на въздуха в стаята, домакините забравят или не считат за необходимо да затворят листата на прозореца, директно под които виолетовете растат. Нежните цветни създания „настинка“ и започват да губят цвят. И слънцето може да действа като термичен дразнител, ако по време на поливане капки вода ударят повърхността на листата – проявява се с нормално изгаряне.

Необходими действия: спешно отстранете растението на сухо, топло, удобно място, отстранете повредените листа. Причината за промяната на цвета може да е дефицит на азот в почвата, така че след анализ и установяване на причината може да добавите малко тор.

Драцена и спатифилум. Ето един специален случай. Листата могат да растат не зелени, както е предписано от природата, а едва зелени или дори напълно бели. И още: те растат на сянка или на слънце – естественият процес на фотосинтеза се прекъсва от нещо и не иска да бъде възстановен. Ако подобно възмущение възникне през лятото, тогава си струва да се притеснявате, ако през зимата – не. Проблемът с появата на белезникави листа. Той е характерен за зимния период и нищо не може да се направи за това.

Необходими действия: летни бели издънки сигнализират за липса на желязо в растението. Следователно напояването с железен хелат ще бъде много полезно и за да възстановите равномерния цвят, можете да дублирате.

„бяла краставица“

Любимият зеленчук, дори да няма време да изхвърли цвета, а придобива неприятна белота на листата. Растенията могат да се разболеят, бледността на листата е признак на бактериоза.

Необходими действия: да обработвате лехите със специализирани разтвори, не засаждайте краставици няколко години на едно място, не сгъстявайте насажденията ( т.е. разредете на определен етап от растежа).

Надяваме се информацията да ви е била полезна. Тук може да видите и за цена за почистване на двор със Зелен Божил.