Блогче.нет – полезният блог

Не толкова вкусен бургер – аргументът срещу скритите менюта в UX Design.

Стратегия за SEO оптимизация

Ние сме напълно наясно колко важно е мобилното оформление, когато се фокусираме върху ключовото съдържание и крайните цели, които потребителите искат да изпитат. За да помогнем с това, ние постепенно възприехме стратегията на първо място за мобилни устройства в нашия подход към рамкиране и дизайна на потребителския интерфейс, и по-специално мобилната навигация.

През последните няколко години изглежда, че приетото решение за управление на основната навигация на уебсайта на мобилни устройства е да се скрие с това, което се нарича „меню за бургери“, обикновено 3 реда или три точки, които показват скрито меню. Създаваме хубава икона за бургер, елегантна анимация, за да разкриете пълното меню… прекрасни неща! Изглежда чисто и подредено и всички „разхвърляни“ неща са скрити в чекмеджето.

„с комбинирана навигация е 1,5 пъти по-вероятно да се взаимодейства, отколкото с напълно скрито меню“

Далеч от очите, далеч от ума.

Проучванията показват, че скритите навигации са много по-малко откриваеми от видимите. Звучи очевидно, но е критично.

В мобилен изглед, освен ако основната ви навигация на сайта не е много кратка (2/3 връзки), е малко вероятно да имате напълно видима навигация. Обичайният модел на проектиране тук би бил комбинация от видимо и скрито, т.е. показване на вашите ключови навигационни елементи по всяко време, скриване на вторични навигационни елементи под менюто „още“.

Статистиката показва, че има 1,5 пъти по-голяма вероятност за взаимодействие с комбинирана навигация, отколкото с напълно скрито меню.

 Не бихме препоръчали скрита/бургер навигация на настолни екрани (трябва да имате достатъчно площ на екрана, за да поберете видимо меню тук), но статистиката показва, че има наполовина по-малка вероятност скритите менюта да бъдат взаимодействани на работния плот, отколкото видимите навигации.

На практика, според baxhour.com.

Вземането на тези статистически данни и най-добрият начин за справяне с тях ще зависи от вашия случай на употреба. Въпреки че е неизбежно скриването на навигацията да има вредно въздействие върху нейната използваемост, може би дизайнът вече отчита това и CTA за основните области на вашия сайт са ясно видими в съдържанието на страницата.

Всъщност, ако вашият потребител трябва да получи достъп до менюто, за да получи достъп до ключова област от вашия сайт, това само по себе си е проблем. Съдържанието на вашия уебсайт трябва да позволява множество входни точки в ключови области на вашия сайт.

Вземете за пример сайт за електронна търговия. Крайната цел тук би била безпроблемно насочване на потребителя през покупката. За тази цел началната страница трябва да има показани продукти и/или ясна CTA към магазина, изцяло извън навигацията.

Така че след като сте се уверили, че основните секции на вашия сайт са достъпни по друг начин, е време да погледнете менюто. Тъй като е малко вероятно да поберете всичко, как избирате какво да покажете и какво да скриете?

Ако вашият уебсайт не е ориентиран към задачи (т.е. електронна търговия/регистрация и т.н.), анализите на вашия сайт биха били чудесно място за начало. Кои страници получават най-много трафик? Най-много реализации? Позволете на потребителите да ви кажат до кои зони искат достъп бързо и без проблеми.