Блогче.нет – полезният блог

Ремонтът на банята – сериозно предизвикателство за новодомците

Няма по-сериозно предизвикателство пред новодомците от ремонта на банята и тоалетната, особено /но не само/, ако са в панелен блок. Сложността идва от това, че повечето стари жилища са разчетени стандартно, често са далеч от удобствата. Не коментираме и старите методи за направи на бани, които са далеч от модерното и удобното.
Кои са основните предизвикателства?

  • Лошата новина е, че за ремонт на стара баня и тоалетна ви трябва наистна добър специалист, който да познава всичко това, което е било правено и използвано през годините. Не говорим за правеното по държавни стандарти, а за приумиците и изобретенията на майсторите от годините, когато и най-обикновената тръбичка е била дефицит. Ремонт на такава баня е все едно да пушите цигара на бензиностанция – може всеки момент да стане проблем и да наводните всичко наоколо.
  • Като говорим за съседите, предвид огромните ремонти дейности, които ще ви се наложат, предупредете ги, като ги помолите за извинение. В много от случаите, особено ако вие сте ги наводнявали, а вас са ви наводнявали отгоре, хубаво е да обедините усилия и да направите заедно ремонт, като подмените цялата инсталация. Ще ви струва малко по-скъпо, но така ще имате солидарни с вашите планове съседи, които няма да се оплакват от шума и трясъците.
  • Ако предвиждате обаче нещо по-сериозно в ремонта, примерно, да събаряте стени, да обединявате помещения или да отваряте нови пространства, консултирайте се със специалист. Таксата му /ако не сте я предвидили/, можете да поемете с бърз кредит, само срещу лична карта, а ще ви посъветваме да изслушате съветите му внимателно. В много от старите апартаменти/домове, баните са често с неудобни опорни колони, имат важна част в укрепването на конструкцията. Колкото и да не ви се иска, трябва да изпълните предписанията, освен ако не искате да причините по-сериозен проблем при първото по-леко земетресение.
  • Сериозно изпитание за новодомците е и цената на ремонта на банята. Тя, заедно с кухнята, гълтат най-големите ресурси. Не ви съветваме да икономисвате от материали и от технологии, за да не се окаже, че спестената сума ви излиза много по-скъпо, след започването на вълна от постоянни ремонти на ремонта.
  • Много добра идея е да застраховате апартамента си срещу наводнение, което може да бъде причинено и от вас, но и от съседа. Новата баня може да се окаже страхотна, но някоя мека връзка да ви предаде. Случайност, но трябва да бъдете готови и за това.