Блогче.нет – полезният блог

Спецификации на битумните керемиди

Тегло на битумни кермиди на 1 м2

Теглото на покрива също се различава в зависимост от вида на положените битумни керемиди. Средно еднослойният материал тежи от 5 до 8 kg / m², а многослойният ламиниран материал – до 13 kg / m². Опаковката (пакетът) за покритие на покрива обикновено се произвежда с тегло от 24 до 30 кг. Многослойните битумни керемиди са много по-тежки поради по-голямото количество битум и тежат около 25-30 кг / м².

Винимание: На опковката при спецификациите можете да разберете точното тегло на пакета бирумни керемиди на конкретния производител. Според съвременния вътрешен GOST масата на битума на 1 м2 трябва да бъде най-малко 0,8 кг, а максималното съдържание на основното вещество в покрива може да достигне 1,8 кг (клас Е – многослойни керемиди). Обикновено тези характеристики се намира при американски и канадски производители, които с право се считат за пионери на битумните покривни материали. Какво тогава увеличава масата на мек покрив, ако самият битум в гъвкавите битумни керемиди тежи не повече от 1,8 кг на 1 м2, а покривът е не по-малък от 7 кв? Факт е, че основата на материала (фибростъкло или полиестерно влакно), върху която от двете страни е нанесен битумен слой, също има собствено тегло. Не забравяйте и гранулата от защитен камък. Освен това битумният слой съдържа специални примеси, които придават на мекия покрив специални якостни свойства. Такива примеси могат да включват еластомерни или термопластични добавки.

Кои гъвкави битумни керемиди да изберете? Сега на пазара битумните покриви се представят в голям асортимент както по форма, така и по цена. За да се направи правилният избор на трайни керемиди, трябва да се изхожда от три основни характеристики: Количеството битум. Колкото повече е, толкова по-дълъг е експлоатационният живот на керемидите. Наличието на SBS модификатори в битума прави покрива гъвкав. Особено актуален за централните и северните региони. По-добре е да закупите покритието за покрива и с базалтова превръзка. Базалтът запазва цвета на плочките най-добре. В заключение на статията си струва да се отбележи, че гъвкавите битумни керемиди са отлично решение като покривно покритие за всяка сграда. Но както в случая с всеки друг материал, неговият избор и проучването на техническите характеристики трябва да се вземат много сериозно. В края на краищата, както знаете, „скъперникът плаща два пъти“.