Блогче.нет – полезният блог

Дървените проходилки необходими ли са?

Дървените проходилки необходими ли са?

Като всеки един млад родител най-вероятно и вие се питате дали дървените проходилки са необходими. Със сигурност сте чували, че много специалисти не препоръчват изобщо проходилките и като цяло те забавят ходенето. Да, това е така, но за тези, които са тип паяци.

Паяците са познатите ни проходилки, в които детето седи, а пред него има плот и може да му сложите нещо за игра или хапване. Те не позволяват на детето да стои право, не може да види как крачетата му се движат. Също така, може да се развие прекалено висока скорост и детето да се нарани или най-малкото да се блъсне в нещо и да падне.

Освен този вид проходилки, има и други, които се наричат уокър и са дървени. Дървените проходилки са безопасни за детето ви поради няколко причини. Първата е, че са направени от екологични материали, а не от пластмаси. Здрави са и можете да ги използвате дълго време и дори да ги дадете на други дечица. Също така, лесно се почистват и не предизвикват алергии при допир.

Следващата основна причина, поради която да ги изберете, са активностите. Почти няма проходилка, която да не е с включени игри. Те може да са свързани с подреждане на елементи по форма, смятане или пък да са тип магазин и децата да „продават“ неща. За момченцата те много често са с кубчета или пък някакъв малък конструктор.

При този вид дървени проходилки вие получавате много повече. Детето ви развива много ключови умения. Едно от най-важните е да стои право и да има усещане за баланс, тъй като не седи, а бута проходилката. По този начин няма опасност да развие прекалено голяма скорост и да се нарани.  

В допълнение към това, активностите са забавни и те ангажират вниманието на детето. В този смисъл дори този вид проходилки могат да се приемат и като образователни играчки, тъй като развиват фината моторика, уменията за решаване на проблеми, координацията око-ръка.