Блогче.нет – полезният блог

Как смартфоните ще превземат по-голямата част от пазара за фотоапарати?

любопитни факти

Как смартфоните ще превземат по-голямата част от пазара за фотоапарати?

Досега един от основните фактори, поради които нежеланието да избира смартфон сред сериозните любители на фотографията, беше: сравнително ниска разделителна способност, малък динамичен обхват, липса на отделяне на обекти / боке и липса на специфични функции, които обикновено виждаме на SLR и беззеркални камери. Това обаче са предимно временни проблеми, които вероятно ще бъдат отстранени.

Резолюция

Доста малко производители на смартфони натискат повече от 10 мегапиксела на своите смартфони и това е само началото. Въпреки това, като фотографи, ние знаем, че разделителната способност в реалния свят означава много малко – качеството на изображението страда от малки пиксели.

Вече има смартфони, които могат да снимат изображения с разделителна способност повече от 40 мегапиксела, но полученото изображение не изглежда по-добре от смартфон с 10-12 мегапиксела, тъй като качеството на пикселно ниво е просто ужасно.

С процесорите на изображения, базирани на AI, ще видим повече „готвене“ на получените изображения, което ще подобри качеството на ниво пиксели.

Шумът

 Смартфоните са склонни да имат лоши характеристики на шума, особено когато снимате при условия на слаба осветеност. Това обаче вече се променя с последните поколения смартфони, които могат да използват алгоритми за намаляване на шума.

Правете снимки при слаба осветеност

Първата итерация на „нощния режим“ за Android и iOS вече изглежда много обещаваща. Смартфоните използват няколко експозиции, заснети с различна скорост на затвора, за да ги комбинират безпроблемно в едно изображение.

Динамичен диапазон

 Почти всеки модерен смартфон вече може да заснема HDR изображения. Независимо от това, ние не сме далеч от следващата стъпка в „революцията“ на динамичния обхват, който включва няколко снимки с различна скорост на затвора за определени зони на рамката и след това пълно възстановяване на всички детайли на светли и тъмни зони.

Разделяне на обекти

Платформите на Apple и Android вече се възползват от AI-базирани алгоритми, които могат да използват данни от една или повече камери за разделяне на обекти от фона. През следващите няколко години смартфоните ще могат доста добре да имитират „външния вид“ на голям сензор.

Фокусно разстояние

 IPhone 11 Pro има три камери с фокусно разстояние 13 мм, 26 мм и 52 мм. С всички опции за цифрово увеличение, това е основно 13-52 мм камера.

Производителите на камери трябва сериозно да обмислят да направят моделите си по-лесни за използване.

Какво означава всичко това за нас фотографите?

Тези промени ще настъпят, независимо дали ги харесваме или не, но трябва да останем съсредоточени и да не губим времето и парите си, получавайки „най-новите и най-големите джаджи“.