Блогче.нет

9 трика, за да поддържате къщата по-дълго чиста

Що се отнася до почистването, трябва да сте по-интелигентни, а не по-твърди. Няколко полезни хакове за живот и благоразумни действия ще спестят време и усилия за нещо по-приятно. Поддържането на къщата чиста и подредена всъщност е много по-лесно, отколкото може да изглежда на пръв поглед. След като отделите няколко минути и малко допълнителни усилия за „превантивно почистване“, е доста лесно да поддържате чистотата по-дълго от обикновено.

1. Алуминиевото фолио идва на помощ

Ако използвате алуминиево фолио преди готвене, можете да спестите време от миенето на съдове. 

След готвене може да улесните задачата си и да миете съдовете бързо и лесно, ако преди това използвате, покрийте листа за печене, съдове за печене и други кухненски прибори, които трудно се мият с алуминиево хранително фолио. След готвене може просто да извадите фолиото, изплакнете добре съдовете и те отново ще бъдат готови за употреба. Това означава, че може да спестите поне 15-20 минути време и да изразходвате за нещо по-приятно от измиването на мазнини и сажди.

2. Почистете стъклените повърхности

Чистите стъклени врати без постоянно почистване не са мит.

Може да спестите много енергия, ако не се налага да вършите допълнителните почистващи работи. За да не миете стъклените врати на душ-кабината или стъклените вложки на вратите на шкафа на всеки няколко дни, може да използвате допълнителен инструмент – специален водоотблъскващ спрей. Може да изберете всяка фирма, като чистачи.com и да си направите услуга: по стъклените повърхности няма да има само грозни ивици и следи от капки, но белите и жълти натрупвания от вещества от твърда вода ще престанат да се натрупват.

3. Прибори за хранене по време на парада

Ако настържете неръждаемата стомана с восъчна хартия, може значително да опростите живота си.

Много домакини, които знаеха голямата сила на восъчна хартия, не могат без нея в кухнята. Тя е полезна не само за готвене, но и за красотата и реда на приборите. Ако ги разтриете добре с парче восъчна хартия, тогава неръждаемата стомана ще бъде покрита с тънък слой восък, което ще предотврати появата на петна от вода, пръстови отпечатъци и натрупването на прах и мазнини.

Чистотата на чешмите също зависи от пергамента за печене.

Полезни съвети от чистачи.com: восъчна хартия или пергамент за печене, също може да се използва за запазване красотата и излъчването на крановете в кухнята и банята. Тънък слой восък ще помогне не само да поддържа блясъка на водопровод без редовно изтощително почистване, но и да предпази метала от ръжда и разрушаване, което често се получава от отлагания на твърда вода.

4. Обувките в къщата са забранени

Дори и да не се страхувате от упорита работа или почистване, това не означава, че не може да намерите начин да работите с ума си, когато е възможно.

Въвеждането на обикновено правило, което включва съхраняването на обувки извън дома ви, е един от най-лесните начини да поддържате дома си и особено коридора или залата чисти. Обувките, дори с редовно сухо и мокро почистване след една разходка по улицата бързо се покриват с прах, мръсотия и бактерии. Поради тази причина съхраняването на обувки близо до вратите в апартамент не само не е безопасно за здравето, но и провокира необходимостта от по-често миене на пода. За да не губите време и усилия, по-добре е да поставите рафтове за обувки от външната страна на вратата, ако оформлението позволява, или поне се опитайте да свалите дрехите си извън апартамента.

5. Правилни възглавници и матраци

Оптимизирането на почистването и домакинските задачи освобождава повече време, за да направите нещо приятно или просто да се отпуснете.

Възглавниците и матраците са доста обемни предмети, които отнемат много време и усилия при почистване. Така, обаче може да улесните живота си, като купите няколко миещи се възглавници и матрак. Така можете просто да премахнете защитните капаци и да ги измиете, ако е необходимо, заедно с чаршафите. Възглавниците и матраците ще останат чисти и безопасни, а също така ще продължат много по-дълго.

6. Редовни проверки

„Превантивното почистване“ ще ви помогне да поддържате къщата чиста и подредена по-дълго. Предлагаме рязане на дървета, храсти и косене на трева.

Всеки път, излизайки от стаята, няма да ви навреди да проверите с бърз бегъл поглед дали всичко е наред в нея. Ако забележите, че нещо не е на мястото си или някой е забравил да изхвърли боклука, веднага трябва да оправите тази дреболия. Забелязвайки и коригирайки подобни „малки неща“, може да се спасите от допълнителен половин час работа по време на почистване, за да е всичко в ред.

7. По-малко прах

Просто средство за натрупване на прах. Без значение, колко често первазите се почистват и мият, прахът винаги се събира доста бързо. Може, обаче лесно да удължите периода на появата му, като избършете чисти первази със силиконови листове, за да омекотите и бързо изсушите тъканта. Те имат антистатичен ефект, така че оставяйки след себе си тънък слой от вещества, перфектно ще отблъснат праха и ще запазят дъските за чисти много по-дълго. Подобен подход може да се използва за мебели и за всякакви други повърхности в къщата

8. Душа завеса

Една дреболия, но много важна. След като излезете от душа, уверете се, че завесата е напълно опъната. Само по този начин може да изсъхне напълно. Оставяйки завесата отворена, може да помогнете за дълго време да запазите влагата в гънките, което от своя страна ще доведе до размножаване на микроби и плесен в банята.

9. Чистота по пътя

Важно правило да спестите време е да правите всички неща наведнъж и да не чакате до генералното почистване.

Един от начините да улесните почистването след хранене е да правите повече, докато готвите. Дори прости неща като миене на чинии веднага след използването им и почистване на петна и остатъци, когато възникнат, са от голямо значение.

Съществуват и няколко правила за почистване на кухнята, които могат да се извършват без използването на домакински химикали.