Блогче.нет – полезният блог

Договорна ипотека – всичко, което трябва да знаете

  Договорната ипотека е солидна гаранция за вземания, която позволява на кредитора да претендира правата си от имуществото, върху което е създадена такава гаранция. След като бъде изплатен целият дълг, кредиторът се съгласява да премахне ипотеката от поземления и ипотечния регистър, благодарение на което тя остава изцяло ваша собственост и можете да се разпореждате свободно с нея.

    Ипотеката е термин, често използван в контекста на отпускане на заеми, обезпечени с ипотека. Може да сте чували за ипотечен заем или сте имали възможност да го изтеглите сами. Трябва обаче да знаете какво всъщност е ипотеката. Това е ограничено вещно право върху недвижим имот, установен в поземления и ипотечния регистър, например в полза на банката, която ви отпуска заема. Съществува и концепцията за договорна ипотека. По какво се различава от обикновената ипотека? Или може би тези понятия са еднакви?

Договорна ипотека – определение

  Ипотеката е основният вид обезпечение на вземанията, не непременно банковите, въпреки че частните клиенти най-често се справят с тях. Обикновено ипотеката възниква във връзка със споразумение, сключено между длъжника и кредитора . То защитава интересите на кредитора по надежден начин, защото той не трябва да се притеснява дали обремененото имущество остава собственост на длъжника или е собственост на друго лице. Дори смяната на собственика не означава, че кредиторът, за когото е учредена тази гаранция, ще загуби възможността да принуди вземанията си от предмета на ипотеката.

  Вече знаете какво всъщност е ипотека. Втората концепция, която си струва да се знае, е договорна ипотека. Това е ценна книга, която се използва на полския банков пазар, особено при сключване на договори за жилищен кредит. В този случай недвижимият имот се закупува с банкови средства и в същото време става собственост както на кредитополучателя, така и на заемодателя във връзка с учредяване на договорна ипотека. Какво е това?

  Ипотеката е ограничено вещно право върху недвижим имот, създаден в полза на физическо или юридическо лице за обезпечаване на вземания, произтичащи от конкретно правоотношение, в случая от договор за ипотека. Определението за договорна ипотека показва, че е в съответствие с вашата воля да прехвърлите на трета страна или по-често на институция правото върху въпросния имот, което ви позволява да обезпечите направения дълг.

Източник: Credito Fiesta