Блогче.нет – полезният блог

Защо обичаме музиката

Самият факт, че онлайн могат да се намерят десетки статии на различни езици със заглавието „Защо обичаме музиката” е показателен за музиката като феномен в живота ни. Музиколозите са удивени от факта, че човешкият мозък работи така, че да изпитва удоволствие от основните за оцеляване хранене, движение, секс, но също така и от нещо, което изчезва на мига след като е възпроизведено.

Последните години музикалните изследователи не спират да изследват универсалностите в музиката и все търсят отговори на въпроси, които и обикновените хора си задават. Все пак за да пеем с пълно гърло любимите си песни, да се учим да свирим на музикални инструменти, да изпразваме банковите си сметки, за да видим най-големите звезди на живот, трябва да има нещо повече от простото „харесва ми, не ми харесва”.

Проучванията показват, че ние като хора имаме вродена музикалност. Това не значи, че всички сме музикални и можем лесно да пеем и да свирим, но да се наслаждаваме на комплексни музикални мотиви изглежда е универсален феномен. Изследователите свързват музиката с речта, но я разделят от момента, в който речта се използва на комуникиране и изразяване на мисли, то силата на музиката е да комуникира чрез емоции и настроения, и чрез особени състояния, които ни носят радост и повишават усещането ни за качеството на живота.

Нека сега за момент се отдалечим от проучванията на експертите и да погледнем на едно обикновено човешко ниво. Ние обичаме музиката защото тя по някакъв начин ни изпълва и ни дава възможност да развиваме и осмисляме по-тежките емоции и моменти много по-леко. Възприятието за музиката може да е универсално, но всеки обича музиката по свой начин. В едно семейство, в което има повече деца може много добре да се проследи този феномен, като се види как всяко от децата възприема по съвсем различен начин дадена песен, спрямо своите братя или сестри.

Едва ли скоро учените ще могат да отговорят категорично на въпроса, който зададохме в началото. Не е и нужно, защото това ще бъде просто допълнение към цялостната картина. Колкото и да обичаме музиката обаче, тя не се създава сама. Затова родителите трябва да инвестират в талантливите си деца, за да могат да придвижват музикалните постижения напред във времето.