Блогче.нет – полезният блог

Какви икони трябва да имате в къщата си?

  Иконата е най-важният амулет у дома. В тази статия ще разберете кои икони трябва да се съхраняват у дома.

  Иконата не е просто щастлив талисман. Икона е изображение, поради което има обръщане от човек към Бог. И само ако молитвата е прочетена искрено, тя може да помогне, да донесе просперитет на семейството, да защити къщата.

Задължителни икони в къщата: списък

  Всяка икона се счита за прототип на изобразения светец. По -рано в къщите иконите се намираха в източните ъгли, дори в самия храм, иконите винаги се намират в източната част. Днес обаче за много вярващи в апартаменти и къщи източният ъгъл може да не е на много подходящо място. Затова трябва да изберете най -удобното място, където да се молите. Поставете поне една икона в къщата. Предлагаме ви списък с тези икони, които можете да поставите и в дома си:

  • Икона с образа на Исус Христос. Като правило, той лекува от сериозни заболявания. Иконата, която изобразява разпнатия Исус, успокоява, предпазва от бедствия, поставя на правилния път, подкрепя в трудни времена. Необходимо е да поставите иконата на почетното място на къщата, да й разпределите доминиращата част в къщата.
  • Икона с лика на Света Богородица. Тя се смята за образ на чиста любов, тя прощава, дава търпение и смирение. Има огромен брой такива икони. Можете да помолите Божията майка за здраве, добър съпруг, деца. Богородица е покровителка на всяка жена. Следователно булката много често взема иконата с лицето на Исус, за да се ожени, и след това тя се съхранява в къщата като семеен амулет.
  • Икона, изобразяваща Николай Чудотворец. Хората се обръщат към него, ако искат да разрешат труден проблем, да напуснат безнадеждна ситуация. Молят и Свети Николай да ги излекува от тежко заболяване.
  • Икона, която изобразява Светата Троица, ще бъде важно. Тя ще донесе любов и мир в къщата. Също така, изображението помага в трудни времена, решава множество проблеми, почиства от грехове, премахва отрицателно състояние. Препоръчително е да поставите иконата в източния ъгъл, както и на масата, така че да представлява някакъв вид защита.

   Изброените икони се считат за задължителни, те защитават семейството, носят просперитет и са символи на хармония. За тези икони изберете ъгъл или разпределете един до друг по стената. Желателно е те да са на тихо и уютно място. За да може всеки член на семейството да има възможност на уединено място да предаде душите си пред Бога и светиите.

Източник: Иконопис.бг