Блогче.нет – полезният блог

Правила за грижа за иконостаса у дома

   Иконите изискват внимателно отношение към себе си. Първоначално, когато ги поставяте в пространството на стаята, трябва да вземете предвид такива фактори като пряка слънчева светлина, промяна на времето с отворени прозорци с възможни валежи по повърхността на изображението, влага на стените, както и пара, излъчвана от храната по време на готвене.

  Следователно от практическа гледна точка иконите не могат да се поставят на перваза на прозореца. Също така е по-добре да не ги инсталирате точно срещу прозорците, така че слънчевите лъчи да не падат върху тях, тъй като това може да доведе до избледняване.

   Самото място трябва да бъде подложено на минимални колебания в температурата и влажността. Ако окачвате изображения в кухнята, дръжте ги далеч от печката и не ги поставяйте твърде близо до масата за хранене. Също така изображенията на светци трябва да се държат далеч от източници на изкуствено отопление.

  Тъй като при създаването на кът за икони  се предполага наличието на свещник с икона, погрижете се за пожарната безопасност. Не поставяйте свещника твърде близо до изображенията на светците. Запалете свещи само по време на молитва и угасете огъня след приключване. Калъфът за икони, специален дървен шкаф със стъклена врата, специално проектиран за икони, помага да се удължи живота на изображенията. Той ще предпази светите изображения от топлина и мръсотия.

  Редовно избърсвайте натрупания прах. Не е обичайно да се избърсва повърхността на изображението с парцали или салфетки; за тази цел традиционно се използва перо. Също така поддържайте рафтовете на иконостаса чисти, като ги почиствате от прах.

   Една от често срещаните грешки при оборудването на иконостаса е неправилната инсталация и разположението на иконите. За главния иконостас в червения ъгъл на къщата трябва да бъдат оборудвани отделни рафтове и върху тях да се поставят икони в изправено положение. Не ги закачайте на стената.

  Самите рафтове трябва да бъдат окачени на няколко нива. При подреждането на свети изображения трябва да се спазва принципът на йерархия – на самия връх е Светата Троица. По-долу са изображенията на Исус Христос и Дева Мария. Освен това Исус е поставен от дясната ръка, а Божията майка – от лявата.