Блогче.нет – полезният блог

Карданен механизъм на предавките в автомобили

В машинния дизайн винаги искаме да пестим пространство, да пестим енергия и да произвеждаме колкото е възможно повече енергия. Често можем да намалим ускоренията, инерционните натоварвания и консумацията на енергия чрез промяна на конструкцията.

В това проучване старият механизъм на карданните зъбни колела (хипоциклоидният механизъм) е сравнен с конвенционалния плъзгач-колянов механизъм във въздушните помпи и четиритактовите двигатели.

За двата механизма е извлечена всеобхватна динамика на Нютон. Първо и се ползват необходимите масла. Така машините с плъзгач и карданните зъбни колела са изследвани като без загуби системи. След това загубите от триене са добавени към изчисленията. Резултатите от изчисляването показват, че карданните машини могат да бъдат по-ефективни от машините с плъзгач.

Гладкото движение, ниската инерция на масата, високите натоварвания и малките загуби на фрикционни мощности правят машините с карданни зъбни колела по-добре от машините с плъзгач.

Динамичните динамични натоварвания на оригиналната конструкция на карданното зъбно колело не се повишават много, когато отстоянията на зъбите се поддържат здраво. От друга страна дължината на манивелата на половината размер причинява високи носещи сили в карданните машини. Загубите от триене на машините с карданни предавки обикновено са доста малки. Механичната ефективност е много по-висока в карданните механизми, отколкото в машините с плъзгач при нормална употреба. Затягането на коляновия вал и потребностите от захранване са по-малки при въздушните помпи с карданни предавки, отколкото при равните въздушни помпи с равен плъзгач, както и АВТОЧАСТИ ЗА LINCOLN. Средният въртящ момент на коляновия вал и средната изходна мощност са по-високи при четиритактовите двигатели с карданни предавки, отколкото при четиритактовите двигатели с плъзгач, които се използват нормално. Кардановият механизъм е най-добре, когато искаме да построим помпа или двигател с дълъг съединителен прът (≈ 5 ∙ дължина на коляното) и тънко бутало (≈ 1,5 ∙ дължина на коляното), което се върти при висока ъглова скорост и периодично високо ъглово ускорение.

Прилаганите уравнения на Нютоновата динамика, сравнителните изчисления, резултатите от изчисленията (таблици, криви и повърхности) и препоръките, представени в това изследване, притежават новост и са непубликувани преди това. Те са направени и написани от автора за първи път в това изследване. криви и повърхностни участъци) и препоръките, представени в това проучване, притежават новост и са непубликувани преди това. Те са направени и написани от автора за първи път в това изследване. криви и повърхностни участъци) и препоръките, представени в това проучване, притежават новост и са непубликувани досега. Те са направени и написани от автора за първи път в това изследване.