Блогче.нет – полезният блог

Навес от ковано желязо или дърво – кое да изберем

Заслон, навес или козирка се правят от материал сгоден за употребата на самите съоръжения – и все пак най-добрите избори се тези, които позволяват за постигане на естетика, здравина и издръжливост. В този текст ще се разгледат двата типа най-често срещани материали за направата на навес, като идеята тук е да се покажат както предимствата така и недостатъците на двете.

Навеса се определя според вашите възможности и нужди

Това, което става ясно още от самото начало, е това, че навес се прави или от необходимост от закрила, или като естетичен избор за дома. Тези две причини могат и да ни насочат към избора на материал, който да се използва за направата на навес, като друг важен фактор е самата цена на завършения продукт.

Направи си сам или по поръчка

Това, което често оскъпява един навес е както материалите от които е направен, така и дали е по поръчка или направен собственоръчно. Разбира се направата по поръчка идва с възможността да поръча нещо, което самите не можете да произведете, дали поради ограничено от машини или умения.

Добър пример за това е навес от ковано желязо направен от MetalWorks.bg – тяхната изработка комбинира хилядолетната традиция и модерен подход, който позволява произвеждането на истински красиви изделия от ковано желязо.

Дървото, от друга страна, позволява самоделната дейност, но качеството на извършената работа зависи както от качеството на материала, така и от вашата технична подготовка. Дървен навес по поръчка може да ви спести главоболия, но самият материал ограничава възможността за орнаментика и издръжливост.

Каква е разликата в материалите

Дървото остава „живо” дори дълго след като е отрязано от своите корени, то поема влага, реагира много по-активно на промените в температурата и изисква много повече поддръжка. Дърворезбата е възможност за украсяването на чаровен материал, но изисква доста опит, а чупливостта и характера на дървесината не позволява изработката на фини форми.

Навеси от ковано желязо

Кованото желязо, от друга страна, позволява изтъняване и орнаментика, която предава много фин и изискан вид, без тя да губи своите структурни качества. Така навес направен от ковано желязо издържа много повече време от този от дърво, като поддръжката е значително по-малка, а красотата много по-дълготрайна.

Разлика в цената

Когато купувате поръчан навес от ковано желязо, особено ако е от производител като MetalWorks.bg, знаете какво закупувате. Обработката и производственият процес на такъв навес го прави изключително издръжлив, красив и способен да устои на голямо натоварване, какъв е случая с топенето на сняг от покрив на къща.

В крайна сметка и двата варианта позволяват да изразите своята индивидуалност и да придадете на вашият дом едно усещане на изисканост. Но там където те се различават е в самото качество, дълготрайност и нужда от поддръжка, желязото трае значително по-дълго – с векове без да изиска толкова много внимание от ваша страна.