Блогче.нет – полезният блог

Неизплатен заем – какви са последиците?

Тегленето на заем включва необходимостта да се върнат не само заетият капитал, но и лихвите и всички допълнителни разходи. Ами ако по различни причини не сме в състояние да изпълняваме задълженията си постоянно? Неизплатеният заем обикновено има финансови последици.

  Всяка кредитна институция, включително не само парабанки, но също така банки и кредитни съюзи, печели пари, като взема пари назаем, така че внимателно следи за навременността на изплащанията.

   Те са подпомогнати от модерни ИТ системи, които не само автоматично записват изплащанията по клиентски сметки, но и информират за възможни закъснения. Появата им обикновено стартира отделна процедура, насочена към изясняване на ситуацията и привличане на клиента да уреди неуредени задължения възможно най-скоро, като същевременно се начисляват допълнителни разходи.

Неизплатен заем – последици

   Нека обаче да се заемем с бизнеса и да проследим последствията от неплатен заем. Ако не сме платили вноската, защото просто сме забравили, уредете пасива възможно най-скоро и най-вероятно той ще завърши с незначителни разходи, свързани с наказателни лихви или разходите по процеса на събиране на дълга.

  Ситуацията е малко по-различна в случай на просрочени задължения, причинени от финансови проблеми. Не си струва да подценяваме подобен проблем и да чакаме момента, в който финансовото ни състояние ще се подобри. Ще бъде много по-разумно да се свържете с заемодателя и да намерите решение на тази ситуация заедно.

  Отлагането на вноските (така наречените кредитни ваканции), разпределянето на погасяването на по-удобни вноски или просто замразяването на разходите, свързани със събирането на дългове, са само някои от сценариите, които могат да работят в такава ситуация. 

  Разходите, свързани с незначителни просрочени задължения, обикновено не са твърде високи, въпреки че не винаги е така. Последиците от дългосрочното невъзстановяване ще бъдат много по-тежки за нас. И дори да успеем да намерим субект, за който това няма да е проблем, цената на заема ще бъде по-висока.

Източник: RE FINANCE