Блогче.нет – полезният блог

Положителна кредитна история – как да я изградим?

   Как да изградим положителна кредитоспособност? Този въпрос често възниква, когато  възнамерявате да кандидатствате за заем или заем. Колкото по-добра е вашата кредитна история, толкова  по-голям е шансът ви да получите задоволителна сума и добри условия на заем.

  Как можете да направите историята си положителна? Как да го изградим? В статията по-долу ще ви дадем практически съвети и ще разсеем всичките ви съмнения.

Какви видове кредитна история различаваме?

  Нека започнем с това – разграничаваме 3 вида кредитна история: добра, лоша и без кредитна история. Ще имате добра кредитна история, когато плащате задълженията си навреме и не изоставате при плащанията.  Лошо – когато направите обратното – ще имате някои дългове, закъснели плащания и липса на редовно погасяване.

   Липсата на кредитна история обаче означава, че никога не сте вземали нищо на вноски, не сте имали овърдрафт, нямате кредитна карта и не сте имали шанс да изградите добра или лоша история.  

Как да изградим положителна кредитна история и да получим заем при добри условия? Ето няколко практически съвета.

Вземете оборудването на вноски

  Редовното изплащане на месечни вноски е първата стъпка в изграждането на положителна кредитна история. Не забравяйте да направите информиран избор – решете да купите това, от което наистина се нуждаете. Може би лаптопът ви се е повредил? Или имате нужда от нов телефон? Изберете разумно, за да не съжалявате. Обърнете внимание и на размера на вноските – важно е да можете да ги връщате всеки месец.

  Периодът, за който се ангажирате, също е важен. Известно е – колкото по-кратък, толкова по-добре, но е свързан с по-големи вноски. Също така не забравяйте, че банките изискват покупката на вноски да бъде разпределена на минимум 6 месеца. В момента много магазини и доставчици на услуги предлагат 0% вноски, което означава, че няма да плащате никакви допълнителни комисионни или такси! Ще върнете точно каква е цената на покупката. Изборът трябва да бъде съобразен индивидуално с вашите финансови възможности.
Източник: http://ipotechen-credit.com/