Блогче.нет – полезният блог

Получаване на заем и сключване на сделка

Получаване на заем за апартамент.

Всички банки имат процедура за получаване на заем за стандартен апартамент. В някои банки тя може да се различава леко от стандартната (по отношение на скоростта и последователността на изпълнение на отделните етапи на ипотеката).

Процедурата за получаване на заем за апартамент започва сутрин и може да отнеме до 6 часа, в някои случаи дори повече.

Кредитополучателят трябва да подпише договор за заем с банката преди сделката . Съгласно споразумението банката се задължава да издаде сумата, която не е достатъчна за закупуване на избрания апартамент.

В същото време, съгласно договора за заем, апартаментът се превръща в обезпечение за погасяване на дълга към банката. Договорът за заем, сключен с банката, винаги е нотариално заверен.

Договорът за заем се подписва само от собствениците на апартамента и купувачът не може да стане собственик, докато не получи заем за апартамента, така че договорът за заем е донякъде подобен на предварителен договор между банката и купувача.

Договорът за заем се подписва в деня на покупко-продажба на апартамента или предния ден.

Когато кандидатства за заем за апартамент, банката трябва да представи:

купувач със съпруг / съпруга;

продавачът на апартамента със съпруга си (ако се изисква от документите за собственост);

всички собственици на жилища, ако вече са на 14 години;

нотариус ;

представител на застрахователна компания;

банкови представители (представител по сигурността и служител по кредитите);

представители на агенцията за недвижими имоти (ако участниците в сделката са се обърнали към услугите на брокери).

Процедурата за сделката за закупуване на апартамент на кредит

Нотариусът изготвя извлечения за липсата на обременяване на апартамента с ипотека и липсата на забрана за отчуждаване на апартамента.

Нотариусът взема удостоверение, че купувачът и продавачът нямат просрочени данъци.

Купувачът плаща 1% такса на пенсионния фонд, всички комисионни за получаване на заем, продавачът плаща държавно мито от 1% и данък върху продажбата на недвижим имот (ако се облага с такъв данък).

Въз основа на договора за заем банката издава заем на купувача за апартамент.

Купувачът плаща за закупения апартамент и подписва с продавача договор за покупко-продажба на апартамента, който нотариусът трябва да регистрира в Държавния регистър на сделките, а също така изготвя извлечение от регистъра. Договорът за покупко-продажба на апартамент се съставя за купувача на апартамента.

Новият собственик на апартамент трябва да издаде пълномощно на името на банков представител, за да може той да регистрира договор за покупко-продажба на апартамент в ОТИ (Бюрото за техническа инвентаризация). Купувачът влиза в собственост само след регистрацията на договора с ОТИ, поради което договорът за ипотека не може да бъде съставен до този момент.

Продавачът получава нотариално заверено копие от договора за продажба и покупка на апартамент , след което присъствието му в банката вече не се изисква.

Източник: https://creditportal24.com/bg