Блогче.нет – полезният блог

Ремонти на ВиК системи

Като собственик на жилище, най-големият ви страх е, че някои незабелязани проблеми като запушени улуци, напукана основа или изкривен покрив могат да се превърнат в авария, която да ви струва стотици левове. Този пост има за цел да ви даде едни от най-добрите съвети за поддръжка на дома.

Ако живеете в жилищна сграда със сигурност ви се е случвало да ви събудят през почивните ви дни с неприятен шум от пробиване на големи дупки с чук в мазилката на тавана на входа. Може би, всеки от вас е усещал ароматния мирис на влажна мазилка, ръждясали тръби и десетилетия на мръсотия, които очевидно са ги запушили. Няма как да не сте виждали как някой разбива тавана, за да премахне няколкото метра от 85-годишни чугунени водопроводни тръби, които в един момент са протекли. Те свързват главния водопровод с ВиК системите на отделните етажи.

Добра идея е човек да инвестира в застрахователна полица с гаранция за дома, която обхваща повечето възможни рискове. Течовете от тавана, проблемите с канализационните тръби или с външните улуци са все големи и скъпо струващи проблеми.

Редовното взимане на превантивни мерки и добрата поддръжка са най-добрият начин да избегнете едни от най-скъпите домашни ремонти. Няколко часа на стълбата, през които почиствате улуците, може да ви спести хиляди от основни поправки. Едно бързо нанасяне на уплътнител на алеята може да й даде още няколко години.

Водната стихия не бива никога да се подценява. Тя прониква през бетон, утаява се в мазето, създава плесени и тежка миризма на влага и застояла, мръсна вода. Най-лошото нещо, което водата може да направи, е да отслаби основата на сградата ви, правейки така, че стените на основата да се пропукат. Водата може да се утаи в пукнатините и да се домогне до останалата част от къщата. В зависимост от строителството на къщата и времевите условия, водата наистина може да нанесе щети за хиляди, така че регулярно проверявайте щателно всички метални тръби за вода, които осъществяват във вашата жилищна сграда за течове и повреди.

Източник: https://remontira.bg/