Блогче.нет – полезният блог

Принципите на доброто хранене

Основният критерий за избор на диета е вкусовите предпочитания на човека и състоянието на здравето му в момента. За съжаление не много хора се замислят колко богато е менюто им с полезни вещества, витамини и пребиотици, дали съдържа достатъчно пресни зеленчуци и плодове и колко разнообразно е.

Правилното хранене трябва да осигури на организма всички необходими хранителни вещества и в същото време да бъде възможно най-балансиран. Ако човек няма наднормено тегло, тогава е достатъчно той да следва общите принципи на правилното хранене. На ден е необходимо да се консумират:

• до три порции зърнени храни,
• до две порции храни, съдържащи протеини,
• до шест порции пресни плодове и зеленчуци,
• не повече от една порция алкохол и сладкиши.

Ползите от естествените продукти

Трябва да се помни, че основното е, че диетата е възможно най-разнообразна и здравословна. И само естествената храна, лишена от всякакви химически добавки, може да бъде полезна. Трябва да обърнете голямо внимание на качеството на консумираните продукти.

За съжаление днес е много трудно да се говори за екологичността на храната. Почти всичко, което ядем, съдържа вредни вещества под формата на тежки метали, пестициди и химични съединения, които влияят негативно на човешкото здраве. Съвременните технологии в повечето случаи не са в състояние напълно да освободят продуктите от вредни съединения и дори понякога, напротив, допринасят за тяхното образуване.

Понастоящем има остър дефицит на витамини и минерали в диетата на съвременния човек. А това вече води до сериозни нарушения в дейността на организма и поява на заболявания.

Небалансираното хранене може да доведе до спад в устойчивостта на организма към неблагоприятни фактори на околната среда и устойчивост към бактерии и вируси. Освен това има проблем с наднорменото тегло сред по-голямата част от възрастното население на нашата страна. Причините за подобни нарушения се крият в отдалечаването на човека от природата, от естествените продукти до продуктите на съвременната хранителна индустрия, която по своето съдържание е много далеч от идеала за здравословно хранене.

Зависимост на диетата от района на пребиваване на човека

Регионът на човешкото обитаване играе важна роля в теорията за правилното хранене. Както знаете, паметта на предците е доста силна, което означава, че ще бъде по-полезно човек да яде това, което са яли предците му. Това се дължи на факта, че всяка нация е имала специални условия на живот в продължение на много векове. Съответно, имаше промени в стомашно-чревния тракт, в зависимост от условията на консумация на храна.

Експериментите за обмен на хранителни дажби между хора от различни райони и различни хранителни традиции показват, че в повечето случаи подобни промени се отразяват негативно на благосъстоянието и здравето на човек.

Славянските народи винаги са имали своя специална хранителна култура, тъй като районът на пребиваване винаги е допринасял за богата и разнообразна диета. Ние отглеждаме зърнени култури, ядки, гъби, билки, зеленчуци и плодове, добитъкът се отглежда добре.

През вековете се е формирала собствена култура на готвене и ядене на храна, както и методи на традиционната медицина за лечение на различни заболявания с помощта на специална диета.

Ясно е, че телата ни са слабо адаптирани към приема на чужда за нас храна. В същото време различните народи също трябва да се придържат към собствената си хранителна култура. Например, всички знаят, че японците, които живеят край океана, ядат много прясна риба и водорасли. Ясно е, че подобна диета може да не е подходяща за обитателите на пустинята. А диетата на северните народи съдържа предимно животински продукти, докато има племена, които ядат изключително вегетарианска храна и не приемат месо.

Във всеки случай трябва да се помни, че е по-добре здравословната диета да бъде начин на живот, а не временна мярка за отслабване.

Източник: https://lesnirecepti.bg/