Блогче.нет – полезният блог

Упражнения при болки в ставите

Ако вече сте лекувани за остеоартрит, избягвайте всякакви внезапни движения по време на тренировка. Слушайте тялото си и правете каквото можете. Не забравяйте да посветите част от упражненията на мускулите на краката, защото ако се тренират, се намалява натоварването на коленните, глезенните и тазобедрените стави. Последният етап е разтягане, което ще ускори възстановяването след тренировка.

  1. Начална позиция – седнете на стол с права облегалка. Алтернативно издърпвайте пръстите на краката си нагоре и фиксирайте тази позиция. Броят на повторенията е 10-15 пъти. Изпълнете 3 цикъла с кратка почивка.
  2. Начална позиция – легнете на пода. Свийте бедрата и коленете си и поставете краката си до стената, така че прасците да са успоредни на пода. Притиснете ръцете и раменете към пода. Задръжте тази позиция за няколко секунди, отпуснете се. Повторете 5-10 пъти.
  3. Легнете на постелка и протегнете ръцете си покрай тялото. Повдигнете единия крак и го завъртете, сякаш карате колело. Изпълнете тези движения 10 пъти за всеки крак.
  4. Легнете по корем на постелка. Повдигнете едновременно десния крак и лявата ръка, задръжте за няколко секунди. Повторете симетрично за втората ръка и крак. Броят на повторенията е 10-15.
  5. Начална позиция – изправена с крака на ширината на раменете и леко свити колене. Можете да се държите за облегалката на стола. Преместете крака си настрани, така че бедрата ви да останат в изходна позиция. Повдигнете крака си 15 пъти. Изпълнете за втория крак.
  6. Изправете се и леко огънете коленете си. Закръглете гърба си, поставете ръката си върху бедрото от същата страна. Отпуснете другата ръка и завъртете напред-назад 15 пъти като махало. Повторете за втора ръка.
  7. Застанете на половин метър от стената. Свийте горната част на тялото и се облегнете на стената с ръце на височината на раменете, така че гърбът ви да е прав. Изпълнете меки лицеви опори от стената 10-15 пъти. Направете почивка и повторете.
  8. Поставете палеца си настрани и свийте пръстите си в юмрук. Повторете 10 пъти, разклатете ръката си и направете още един цикъл. Това е добра профилактика на артроза на ръката, особено за тези, които работят на компютър.

В случай, че искате да ускорите процеса по намаляване на болката в ставите с изпитан натурален продукт, то можете да намерите повече информация тук.