Блогче.нет – полезният блог

Увеличаване и намаляване на теглото на новороденото: Какво е средното тегло на бебето

Научете повече за средното тегло на бебето, колко ще тежи новороденото ви при раждането и как да тълкувате наддаването и спадането на теглото на бебето ви.

Ако има област, в която родителите искат децата им да са средни, то това е по отношение на теглото. Ако то е твърде ниско, родителите се притесняват, че децата им са твърде малки или болни; ако е твърде високо, започват да се притесняват от затлъстяване.

Но ето една добра новина, която ще ви помогне да се успокоите: Когато става въпрос за новородени, има широк диапазон от здравословни килограми и докато бебето ви се храни, пишка и какавидира, вероятно няма за какво да се притеснявате.

Какво е средното тегло на новороденото при раждане?

8 от 10 бебета, родени в пълен срок, тежат между 2,5 кг и 3,85 кг.

Вероятно няма нужда да се притеснявате за размера на бебето си, ако то попада в този диапазон при раждането си. Ако е по-голямо или по-малко от този размер, Вашият лекар може да предложи допълнителни тестове или наблюдение, за да гарантира здравето му.

Какви фактори влияят върху теглото на новороденото ви бебе?

Какво причинява Вашето бебе да е по-тежко или по-леко от бебето в съседното кошче? Няколко фактора са в действие:

– Вашият собствен хранителен режим и тегло преди и по време на бременността (ако сте с наднормено тегло, бебето ви ще е по-тежко; ако не получавате достатъчно хранителни вещества по време на бременността, бебето ви ще е по-малко).

– Вашето здраве преди бременността, например дали пушите, пиете или имате диабет.

– Собственото Ви тегло при раждане, както и генетичните особености (Вашето тегло при раждане, както и настоящото тегло на Вас и съпруга Ви).

– Каква е вашата възраст? (майките тийнейджърки обикновено раждат по-малки бебета)

– Независимо дали детето ви е момче или момиче (момчетата обикновено са по-тежки).

– Дали това е първородното ви дете (те обикновено са по-малки от следващите деца)

– Дали очаквате близнаци или тризнаци (многодетните деца обикновено са по-малки от еднодетните)

– Расата на детето ви (белите бебета понякога са по-големи от чернокожите, азиатските или индианските бебета)

Загуба на тегло при новородените

Не се изненадвайте, ако след изписването от болницата или родилния център бебето ви тежи с 5 до 10% по-малко, отколкото е тежало при раждането си. Каква е причината за спада на теглото? То просто губи течности след раждането, което е нормално.

Тя няма да си върне тези грамажи веднага, защото в момента не се нуждае от много храна (което е добре, защото кърмата няма да пристигне още няколко дни). Не се притеснявайте; тя ще започне да наддава отново след пет дни и до 10-14 дни ще се върне към теглото си при раждането, ако не и повече.

Стъпки на растеж при новородените

По време на профилактичните прегледи, най-вероятно на 1, 2 и 4 седмици, педиатърът ще следи теглото на бебето ви. (Ако вашият лекар има по-малко свободни срещи, не се колебайте да доведете бебето си по всяко време за проверка на теглото.) Освен това в много групи за подкрепа на кърмачки и нови майки има бебешки везни за бързо измерване.

През първите 4-6 месеца новите бебета наддават с 120 до 200 грама на седмица или с 1 до 2 килограма на месец, след като възвърнат теглото си при раждането. Кърмените с формула бебета наддават на тегло малко по-бързо след 4-ия месец, тъй като формулата съдържа повече калории от майчиното мляко и родителите са склонни да притискат бебетата си да допиват бутилките (за разлика от това да ги оставят да спират на гърдата, когато пожелаят).

Ако не сте сигурни дали детето ви получава достатъчно мляко, използвайте това като ръководство: Ако бебето ви е добре нахранено, то ще произвежда от осем до десет мокри пелени на ден и поне пет каканижещи пелени, ако е кърмено (по-малко за новородените, хранени с мляко).

Много е важно да следите и променяте размера на бебешката пелена според теглото и размерите на вашето дете. Всички марки и модели пелени посочват кой размер памперс за какво тегло на бебето е подходящ. Ако купувате по-малък размер това ще доведе до притискане на слабините на бебето, а пък ако купувате по-голям – до протичане на пелената и подмокряне. Кой размер за какви килограми е подходящ можете да видите на https://памперси.бг/

Много бебета преживяват скок в растежа между 7 и 10 дни, а след това отново между 3 и 6 седмици

Не се изненадвайте, ако вашият малък лакомник поиска допълнително хранене или кърми по-дълго време в тези периоди. (Добре, че кърменето се основава на търсенето и предлагането; колкото повече бебета се кърмят, толкова повече мляко произвежда мама!) През тези периоди теглото на бебето може да се покачи, а след това постепенно да се увеличи между периодите на растеж.

Как да се справите с прекомерното намаляване или увеличаване на теглото на бебето си

Ако бебето ви не наддава препоръчителните 120 грама седмично, ще трябва да отстраните някои проблеми, за да разберете какво му пречи да наддава и как да го поправите. Сред най-често срещаните проблеми са:

– Не я храните достатъчно често. Увеличете храненето на осем до десет пъти на 24 часа, за да увеличите максимално наддаването на тегло, и никога не правете паузи между храненията повече от три часа през деня или четири часа през нощта.

– Бебето ви не изцежда поне една гърда на хранене, което му позволява да получи задното мляко с най-високо съдържание на мазнини в края на храненето. Преди да предложите втората гърда, уверете се, че то е свършило първата и се е хранило в продължение на 10 до 15 минути.

– Не може да се храни правилно поради завързване на езика или устните, не е разбрало как да координира челюстните си мускули или се уморява или разстройва, докато се опитва да се храни. В този случай дохранването с шишета с изпомпана кърма или адаптирано мляко може да ѝ помогне да наддаде на тегло. Работата с консултант по кърмене също може да бъде от полза за решаване на някои от тези проблеми.

– Вашето бебе смуче биберон или консумира допълнително вода. Възможно е то да не се храни толкова, колкото трябва, ако получава удовлетворение от смученето на нещо друго, а не на мляко. Ако случаят е такъв, засега оставете биберона или водата настрана. Също така не давайте на бебето си вода, освен ако първо не сте се консултирали с неговия или нейния лекар.

– Не произвеждате толкова мляко, колкото бихте могли да произвеждате, защото спите по корем (оказвате натиск върху гърдите си), върнали сте се на работа, изразходвате много енергия или бебето ви спи през нощта. Производството на мляко се основава на търсенето и предлагането, а това изисква много енергия! Ако имате възможност, увеличете броя на храненията или изпомпванията през деня и през нощта, уверете се, че приемате достатъчно калории и пиете достатъчно вода, и се отпуснете.

Какво да правите, ако бебето ви наддава на тегло с повече от 200 грама на седмица? Ако това се случва в рамките на една седмица, може би се наблюдава скок в растежа. А някои новородени растат по-бързо от други.

Малко вероятно е да прехранвате бебето си, ако то е изключително кърмено, и допълнителното наддаване на тегло най-вероятно е просто признак на нарастващия му апетит. Ако дохранвате с шишета или храните бебето си изключително с адаптирано мляко, бъдете наясно с признаците, че е пълно, за да не го принуждавате да яде, когато е пълно.

Когато бебето е нахранено, то обикновено:

– затваря устните си

– спира да суче

– изплюва зърното

– обръща главата си настрани