Блогче.нет – полезният блог

Защо модерния свят се спря на дървени къщи

В съвремието което живеем, трудно биехме могли да си представим живота, без технологични напредък на човечеството: без интернет и компютри, с които получаваме винаги актуална информация, GSM с който по всяко едно време можем да чуем любимия си човек, GPS навигатор, с който забравяме за упътващите ни знаци и картата в жабката на автомобила. Сред целия този напредък, удобства и комфорт, който ни представя техниката, най-напредналите страни като САЩ изграждат домовете си от дърво, a не тухли и бетон. Парадокс ли е това, някакъв каприз на строителната мода или логично решение на куп съвременни проблеми?

За изграждането на къща за гости, хижа или вила за почивка, първото нещо с което се започва, какъв ще е комфорта в нея? Той не е свързан само с климатични системи, за подобряване на микроклимата, басейн и излаз на море. Всеки си представя бъдещите къщи, големи имения със широки балкони. Но размера на една къща не определя на 100% лукса в нея. Този въпрос е решен, съвсем случайно, когато няколко инженера, са търсели перфектния строителен материал, който трябва да включва следния свойства:


• висока степен на товароспособност
• ниска топлопроводимост
• при възможност той да бъде дишащ
• влагата и климатични условия като високи и ниски температури да не му въздействат
• за запазва свойствата в продължение на десетки години


В последствие се оказва, че този материал е дървото. Не случайно преди столетия, хората са изграждали къщите си единствено от дърво и техните домове са били по-топли от нашите панелни жилищни блокове. Сега това строителство за завръща, с нова сила и с редица подобрения, които включват по-добри топлинни характеристики и повишен експлоатационен срок. Но за да бъде вложено дървото в строителния процес то трябва да отговаря на определни параметри, като един от най-важния е % влажност. Един от големите проблеми на дървения материал, е че търпи определени деформации с времето, ако е подложено на постоянен натиск. Но как тогава днешните дървени къщи не се изкривят? Оказва се че дървото не се деформира, ако е сухо. Сухите дървени греди, никога не изменят формата си, подобно изсъхнал цимент. Проблема поради който, преди векове, този принцип не се е използвал, е че без съвременните съоръжения за изсушаване на дървени трупи, само под слънчева светлина те ще се изсушават над 5 години! Затова старите майстори грижливо са подбирали дървения материал за бъдещята къща години преди започването на строителния и процес. Именно това се обяснява в сайта на един от първите български производители на сглобяеми къщи – Перфектен дом. В техния уеб сайт се разгръща темата за естествената красота на тези къщи. Малко хора са имали възможността да почувстват разликата между кирпичена и тухлена къща. Тъй като кирпича е материал, който пропуска повече въздух, от колкото тухлата и бетонените панели, ако влезете в една такава къща лятно време, ще почувствате, че тя е идеално проветрена, във всички нейни части температурата е еднаква и не на последно място доста по-хладно, ако в нея не влиза пряка слънчева светлина. Повечето от съвременните жилища, без значение дали използват климатици са или прекалено сухи или прекалено влажни, а липсата на дишащи стени, ги прави с драстична температурна разлика на пода и тавата.


В момента се развиват нови строителни технологии за насърчаване използването на естествените материали. Един подобен проект – „Японска къща от слама без нужда от отопление”, може да видите в блога на Мисия нов дом.

Източник: https://www.nolimits.info