Блогче.нет – полезният блог

Как да изберем принтер: 4 въпроса, които да си зададете преди покупка

Електронното разпространение на документи и отпечатване на хартия става все по-лесно. По принцип принтерът ще продължи да бъде най-популярното място за срещи в офиса след уреда за охлаждане с вода. И как да изберем този принтер – ще попитате сега.

Колко ще отпечатате?

Първото нещо, което трябва да помислите е обемът на печата. Не скоростта, а не цветът, а не броят на точките на инч, но броят на страниците, които принтерът ще издава на месец. Ако надценявате тежестта, а след това надвишите, принтерът ще се провали.

Най-простата причина да разберете е да погледнете консумацията на хартия. Почти всичко минава през принтера. Внимание се обръща и на нея и на касетата за тонера: https://www.office1.bg/canon-patron-pgi-1500xl-1020-stranitsi5-cyan.

Между другото, добре е да купите модел, който ще осигури необходимата производителност за офис помещенията.

Трябва ли да сканираме и да копираме?

Ако отговорът е положителен, обърнете внимание на „близкия“ тип устройства – MFP, многофункционално устройство. Като цяло, може да се нарече многофункционално устройство, хибриди принтери и скенери в един пакет. Те могат да отпечатат, могат да направят копие и да направят сканиране. И в някои дори е заложен и факс – макар и веднъж годишно, да е необходим през 21 век.

Опитният „скенер“ може да отговори на специфични изисквания, може да са тези, които правят снимки и пр..

Друго важно в избора на принтер е рова дали ще отпечатвате цветен печат или не?

Ако имате достатъчно черно-бял печат, няма какво да мислите: такива модели са много по-евтини и по-икономични.

Необходим е цветен принтер, когато искате да отпечатвате презентации с диаграми, листовки и фотографии (в последния случай е по-добре да погледнете мастилено-струйни принтери, но повече по-долу). Просто не забравяйте, че повече ще трябва да плащате не само за самия принтер, но и за консумативи: тонер или мастило, както и за отпечатване на снимки – за специална хартия.

Мастиленоструен или лазерен печат?

Като потребител вероятно не ви е грижа какви процеси протичат в кутията. Но си заслужава малко разбиране за разликата между двете технологии.

Тук се съпоставят – скорост, функционалност, икономичност и консумативи. Едва тогава всеки сам на база своите нужди избира.