Блогче.нет – полезният блог

Сезонно почистване на дворове или какво да правите с градинския боклук

С проблема за отстраняването на градински боклук, жителите на частния сектор и собствениците на вили се изправят всяка пролет и есен. Падналите листа, сухи треви, нарязани клони и повалени дървета, сухи съчки – всичко това трябва да бъде изхвърлено някъде, но контейнери за твърди битови отпадъци е забранено.

Този въпрос е от значение не само за собствениците на селски къщи и вили с обрасли и запустели дворове. За почистване на такива, може да разгледате в тази фирма: http://obshtini.com/pochistvane-dvor-burgas.

Често гражданите прекарват времето си през уикенда в почистване на около жилищните площи, в близост до детските площадки, язовирите и горите по време на пикници също се струпват големи количества отпадъци. Ето защо за всеки човек няма да е излишно да се знае правилата за рециклиране на градински отпадъци.

Основният проблем на градинският боклук е неговото количество. Паднали листа, дори от едно малко дърво, ще изискват десетина чувала за износ. Но дори и след внимателно събиране на листа, клони и други остатъци, остава въпросът къде да ги хвърлят. Контейнерите за битови отпадъци не са подходящи за тази цел, тъй като този вид боклук изисква специални условия за изхвърляне. Нарушаването на закона ще доведе до налагане на глоба. Заслужава ли си да рискувате заради боклука? Разбира се, че не.

Друго нарушение на правилата за рециклиране на градински отпадъци е изгарянето му. Мнозина смятат, че падналите листа и клонове бързо ще изгорят и никой няма да забележи. Ако мислите, че можете да изгаряте боклука в градината, да се отървете от нея възможно най-скоро, значи си струва да знаете нещо друго.

Опасно е изгарянето на градинския боклук

Димът и неприятната миризма от изгарянето на боклука в градински парцел може да се считат за най-лошото зло. Основният проблем при изгарянето на боклука е изпускането на токсини, които са опасни за човешкия живот и здраве. Те също имат неблагоприятен ефект върху почвата. Отровни вещества се натрупват и накрая падат на земята под формата на киселинни дъждове, които тровят земеделска земя и вода.

В процеса на изгаряне на отломки в атмосферата се получават много диоксини, които имат неблагоприятен ефект върху човешкото тяло на клетъчно ниво. Токсините са причина за много сериозни заболявания, включително тези, които са нелечими. Диоксините могат да повлияят неблагоприятно на околната среда и здравето в продължение на десетилетия. Друг продукт от изгарянето на боклука е олово. Почвата е замърсена от съединения на тежки метали, губи своята плодовитост в продължение на много години.

Ако все още се чудите дали можете да изгорите боклука в градината, сетете се за катастрофи,причинени от пожари. В сухо време е почти невъзможно да се спре огън – той унищожава всичко по пътя: къщи, стопански постройки, горски пояси, полета. Заслужава ли си толкова голям риск?

Как да запазите здравето си и да се отървете от сезонните отпадъци

Всъщност това не е голям проблем. Днес е много лесно да се реши проблемът с изхвърлянето на боклука от градината. За тази цел във всяка местност има специализирани фирми: http://evro5.com/izvozvane-na-hrasti-i-darvesni-otpadatsi, които ви помагат бързо и евтино да се отървете от градинските отпадъци. Ако си сътрудничите със съседите, можете да платите за услугите на такава фирма, което дори може да струва по-евтино.

С транспортиране на градинските отпадъци не само се запазва здравето и екологията на региона, но и се спестява време. Екипът от хамали ще изнесе всички отломки от двор, градина, парцел и ще транспортира. Вече няма нужда да се притеснявате за планините от листа и други отпадъци, които неизбежно се появява всяка есен в градината.